Santi Rodríguez mira ara de negar la pressió del PP contra l’oficialitat del català a la UE

  • Es desdiu del reconeixement que en va fer i assegura que no pretenia insinuar cap acció concreta

VilaWeb
04.06.2025 - 10:11
Actualització: 04.06.2025 - 11:10

El PP intenta de fer creure ara que no va tenir res a veure amb la negativa d’alguns governs europeus a reconèixer l’oficialitat del català a la Unió Europea. El dia abans de la reunió clau, el secretari general del PP català, Santi Rodríguez, va dir que, si hi havia hagut trucades, era perquè també n’hi havia en sentit contrari, en referència a les negociacions del govern espanyol amb els altres executius, i encara va afegir: “Qui actua per un interès polític ha d’assumir que els altres també ho facin.” Doncs ara Rodríguez ho ha negat tot i ha dit que no hi va haver ni trucades ni pressions.

En una entrevista a RTVE, ha assegurat que es referia a una actuació “en general” i que no pretenia d’insinuar cap acció concreta. “Si, en general, algú fa unes gestions en un sentit, és normal que els altres facin unes altres accions en uns altres sentits. Però jo no vaig dir, en cap cas, que haguéssim fet trucades”, ha dit per escapolir-se’n.

Abans del reconeixement de Rodríguez, alguns mitjans espanyols, com l’ABC, ja havien informat que el PP s’havia arremangat per impedir l’oficialitat del català, l’èuscar i el gallec, i donava el nom dels responsables: dos catalanoparlants –Dolors Montserrat, número dos del PP europeu, i Esteban González Pons, cap de la delegació europea del PP espanyol– i dos parlants del gallec –el president del PP espanyol, Alberto Núñez Feijóo, i el diplomàtic Ildefonso Castro, pes pesant en les relacions exteriors del PP.

A banda, el portaveu de Vox, José Antonio Fúster, va fer públic que el PP els havia demanat que també truquessin als seus socis europeus per fer la mateixa pressió contra el català. Val a dir que l’únic govern d’un soci de Vox és el d’Hongria, dirigit per Viktor Orbán, i justament és un dels governs que a la reunió a Brussel·les van expressar el seu suport obert a l’oficialitat del català.

El reconeixement públic de Rodríguez no va agradar al PP, i l’endemà mateix el portaveu del partit al parlament, Juan Rodríguez, va mirar de maniobrar per a desentendre-se’n. En un primer moment va negar “trucades sobre aquest assumpte”, però va deixar clar que no desmentia allò que hagués dit Santi Rodríguez, el seu secretari general, i va mirar de canviar de tema criticant Pedro Sánchez per voler pressionar a favor del català en canvi del suport polític de Junts.

A l’entrevista d’avui, Santi Rodríguez ha menystingut el valor que pot tenir l’oficialitat per al català i ha dit que cal que dins de Catalunya el català “no fos una imposició”. “Que no fos a costa del castellà, que tingués una promoció adequada a l’ús del català dins de Catalunya”, ha dit. Preguntat què volia dir, Rodríguez ha recordat que l’ús social del català havia disminuït, però ho ha atribuït a les polítiques lingüístiques que s’han fet aquests darrers vint anys. “Si això no ha funcionat i ara es fa un nou pacte per la llengua, que neix exactament amb les mateixes polítiques, difícilment la situació millorarà”, ha dit, i ha demanat de fer “alguna cosa diferent” per a tenir resultats diferents. “Que el català sigui llengua a les institucions europees no millorarà la situació del català a Catalunya, i això és el que ens hauria de preocupar”, ha dit.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor