L’Hospital de Sant Pau administra un nou tractament a vint-i-vuit pacients afectats de migranya des de fa sis mesos. S’ha desenvolupat a partir d’anticossos i se l’administren els mateixos pacients a través d’una injecció subcutàrnia a la cuixa o a l’abdomen un cop al mes. És eficaç i té bona tolerància i tot i que no cura la malaltia, millora la qualitat de vida dels pacients.

Mentre es compleixen els tràmits administratius entre la indústria farmacèutica i les autoritats públiques, el Sant Pau fa aquest tractament com a ús compassiu autoritzat per l’Agència Espanyola del Medicament. Els vint-i-vuit pacients estan replicant els excel·lents resultats dels assajos clínics.

El tractament habitual contra la migranya són els analgèsics, però en els casos crònics els pacients poden abusar d’aquests fàrmacs amb el perill de desenvolupar problemes de ronyó, estómac o hipertensió arterial, entre d’altres. En canvi, els tres anticossos que formen aquest tractament redueixen de forma significativa els dies de dolor, la discapacitat i l’abús d’analgèsics. Els estudis de seguiment dels pacients dels assajos clínics superen els quatre anys i mostren que l’eficàcia se sosté en el temps, sense aparició d’efectes adversos a llarg termini.

Aquest nou fàrmac està a punt de ser comercialitzat a Europa, als Estats Units ja ho està i més de 300.000 mil pacients amb migranya l’utilitzen.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.