Sant Jordi, enguany també contra la censura

  • Eixiu al carrer, compreu llibres, regaleu roses, gaudiu del dia amb la vostra gent i feliciteu-vos de viure en un país capaç d'inventar una festa com aquesta

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tots esperem demà un cert retorn a la normalitat de Sant Jordi. Després de dos anys de pandèmia, tot fa pensar que finalment tornarem a viure als carrers i places, amb plenitud, la festa dels llibres i les roses.

Potser plourà. Això no es pot preveure mai i fins i tot és un cert costum. Però, siga com siga, la pluja tampoc no és cap gran obstacle: fa ja molts anys que es va inventar un objecte convex, normalment de tela –encara que de vegades és de plàstic–, que, mitjançant unes barnilles que el despleguen molt hàbilment, protegeix prou bé de la pluja gràcies al fet que tota la carcassa va a parar a un mànec que podem agafar amb una certa comoditat, simplement amb una mà. En diuen paraigua i fins i tot es pot compartir, si cal.

Ni la pluja que pot caure en algunes ciutats, doncs, no hauria de ser prou impediment per a una festa que, cal tornar-ho a recordar, té el sentit de ser la festa del llibre en català. L’any passat, fins i tot en les condicions estranyes en què es va celebrar, el dia de Sant Jordi es van vendre més llibres en català que en les altres llengües, i espere que aquesta tendència continue enguany. Per a les editorials en llengua catalana Sant Jordi és mitja vida; procureu recordar-ho quan remeneu i sobretot quan trieu.

La celebració està preparada, doncs, però he de lamentar que enguany hi ha caigut al damunt una amenaça poc habitual i molt preocupant: la censura i la pressió del feixisme. Que al feixisme els llibres no li agraden ho sabem tots, però d’això a poder interferir en la celebració hi va un bon tros.

Parle sobretot de la tensió amb què se celebrarà Sant Jordi a Perpinyà, en vista de les eleccions de diumenge, en què Marine Le Pen aspira a la presidència de la República Francesa. Però parle també de Barcelona i de les amenaces dels ultres que han fet decidir el dibuixant d’El Jueves Carles Ponsí a cancel·lar les signatures que tenia previstes; i de la surrealista denúncia que Vox ha fet contra el llibre sarcàstic d’Òscar Dalmau Manual d’adoctrinament de l’escola catalana.

Vull expressar-los a tots dos la meua solidaritat i també el desig que tots vosaltres pugueu comprar lliurement tants llibres com vulgueu comprar, sense acceptar cap pressió de ningú. A voltes lluitar contra el feixisme en la nostra societat implica grans esforços o fins i tot arriscar-se. Però demà, dia de Sant Jordi a tots els Països Catalans, per a lluitar contra el feixisme només cal eixir al carrer a comprar llibres i roses, compartir la diada amb la gent que estimeu i felicitar-nos tots plegats de viure en un país capaç d’inventar una festa tan civilitzada i tan civilitzatòria com aquesta.

PS. Passada la pandèmia, dissabte recuperem el costum d’obrir les portes de la seu de la redacció de VilaWeb a Barcelona als lectors, tot el matí fins a les dues del migdia. Podreu comprar els llibres que us interessen a la Botiga i a les onze i les dotze us guiarem en una visita especial per explicar-vos fil per randa com treballem. Jo hi seré signant Fronteres, de les onze a la una; i en acabant, si ho voleu, em trobareu en aquests altres llocs de Barcelona. I al Centre Octubre de València, on hi ha l’altra seu de la redacció de VilaWeb, també podeu participar tot el dia en la celebració de Sant Jordi que organitzen els nostres companys de la llibreria Fan Set.

Més coses encara:
–Ací teniu vint activitats importants que es fan als Països Catalans per Sant Jordi.
–Ací veureu on signaran els principals autors durant el dia.
–Ací, més de tres-centes recomanacions per a triar i remenar.
–I ací, les celebracions de Sant Jordi a l’estranger: de San Francisco a Madrid i de París a Tòquio.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
21.04.2022  ·  22:39

Compreu llibres, regaleu roses, gaudiu de la vida i somrigueu. I no penseu en “ells”; ells mai faran res de tot això. Vosaltres esteu vius i teniu ganes de viure . Això és l’important.

Jaume Riu
Jaume Riu
22.04.2022  ·  00:43

A mi, la cesura em fa l’efecte d’impotència del censor, que no és capaç de ser convincent amb altres arguments.
Ja pensava així fa gairebé seixanta anys quan es censuraven les pel·lícules amb una classificació.
Recordo la classificació de “gravemente peligrosa” que ja em va fer pensar que això de la censura estava en mans de persones sense arguments.
Ara, en aquest St. Jordi, l’editorial de Vicent Partal em fa pensar que esten igual. O pitjor, perquè ara no hi ha aquelles excuses de la moral cristiana.
Ara les excuses recauen en una política de partit que és com una religió.

Salvador Molins
Salvador Molins
22.04.2022  ·  05:11

Feliç Sant Jordi !

Ho repeteixo i ho tornaré a repetir mil vegades:

Visquem Sant Jordi !

“Visquem Catalunya !
Visquem la Llengua !
Visquem la Independència !

Complim el Mandat del 1r d’octubre: Edificar moment a moment la ja incipient República Catalana Independent.

Completem la DUI catalana, Declaració Unilateral d’independència de Catalunya del 27 d’octubre de l’any 2017.

Visca!”

Jordi Torres
Jordi Torres
22.04.2022  ·  08:52

Al feixisme se’l combat, també, amb cultura. Així que… sortim a gaudir de la festa i comprem llibres en català !!*!!

Pep Agulló
Pep Agulló
22.04.2022  ·  09:56

Pel dia de St. Jordi heu d’agafar un altre paraigües no tant prosaic, més poètic del que ens pinta en Vicent. El de la frase del comte de Lautréamont: “Bell com la trobada fortuïta d’un paraigües amb una màquina de cosir en una taula de dissecció.”

El llibre sempre sobreviu al feixisme. Cada any matem al drac… Bona diada dels PPCC.

David Badia
David Badia
22.04.2022  ·  10:28

Comprem almenys un llibre en català, la nostra cultura s’ho mereix, aixo i molt més.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
22.04.2022  ·  10:58

Quin goig, quina alegria més gran la de tenir tot un director de VilaWeb, encoratjant-nos a comprar llibres i llegir, i valorar, i reafirmar-nos gaudint en una festa original, singular, tan pròpia com definitòria del que és i aspira a continuar sent un País!!! Gràcies!!!

Aleix Gaus
Aleix Gaus
22.04.2022  ·  11:12

Demà demostrarem un cop més la nostra cultura sortint al carrer i a comprar llibres en catalá i també roses. Demostrem a les fieres del feixisme que no ens fan por i participem de la nostra festa i de la nostra cultura. El meu desig és BON SANT JORDI per tots i seguim el nostre cami cap a la DUI volem independéncia

Rabha Hmmane
Rabha Hmmane
22.04.2022  ·  14:27

Amén..

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
22.04.2022  ·  21:16

Bé, a Toronto celebren el Dia de la llengua espanyola. L’ajuntament l’ha fet oficial per pressió de l’ambaixada espanyola i col.lectius hispanoamericans de la ciutat. Ja feia anys que celebraven el dia de Cervantes. Fa molta ràbia.
Un grupet petit de joves catalans que viuen aquí aniran a prendre unes cerveses i intercanviaran llibres que ja no volen. No sé si això pot comptar com una celebració de Sant Jordi.
Els autors catalans d’aquí som sempre els oblidats.
Jo compraré uns quants llibres d’autors catalans, en català, en una llibreria online.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes