El ministeri de sanitat espanyol ha inclòs per primera vegada dins la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut l’anell vaginal anticonceptiu. Aquest mètode està disponible al sistema públic de salut d’ençà del primer de novembre. Es tracta d’un anticonceptiu hormonal combinat del qual, segons el ministeri, es beneficiaran 37.000 dones. L’anell que es dispensa té els principis actius Etinilestradiol i Etonogestrel. El nou mètode s’afegeix als anticonceptius orals, hormonals combinats i a base de progestagen que ja s’inclouen a la cartera. També s’ofereixen diferents anticonceptius reversibles de llarga durada com ara tres tipus de dispositius intrauterins (DIU), Medroxiprogesterona injectable o l’implant Etonogestrel.

La inclusió de nous anticonceptius d’última generació a la cartera de serveis contribueix a complir la Llei de salut sexual i reproductiva de la interrupció voluntària de l’embaràs, del 2010. La norma estableix que els serveis públics de salut han de garantir l’accés universal a pràctiques clíniques efectives de planificació de la reproducció.

A banda, la llei també estableix la necessitat d’una educació afectiva sexual i reproductiva adequada com el mètode més efectiu per prevenir infeccions de transmissió sexual, embarassos no desitjats i avortaments. En aquest marc, els ministeris de Sanitat i Educació espanyols han acordat fomentar la promoció i educació per a la salut sexual i reproductiva a partir de diferents iniciatives a l’escola.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.