La CCMA relleva Sanchis i Gordillo al capdavant de TV3 i Catalunya Ràdio

  • Fins que no es resolgui el concurs públic per a escollir els nous directors els succeiran provisionalment els números dos: Sígfrid Gras, Jordi Borda i Geni de Vilar

VilaWeb
Arnau Lleonart
26.04.2022 - 20:50
Actualització: 27.04.2022 - 19:39

El consell de govern de la CCMA ha rellevat els directors de TV3 i Catalunya Ràdio, Vicent Sanchis i Saül Gordillo, un cop ha aprovat les bases per la convocatòria d’un concurs públic pels seus successors, que haurà de quedar resolt abans del 30 de setembre. En aquest temps d’espera, fins que no es nomenin els nous directors, assumiran el càrrec els números dos respectius: Sígfrid Gras serà director en funcions de TV3, Jordi Borda de Catalunya Ràdio i Geni de Vilar de Mitjans Digitals, càrrec que fins ara també exercia Gordillo. A més de Sanchis i Gordillo també ha rellevat els caps d’informatius de TVC, David Bassa, i de Catalunya Ràdio, Francesc Cano, a qui s’ha assignat noves funcions.

El consell de govern de la CCMA va nomenar Gordillo director de les emissores de ràdio públiques el gener del 2016, i poques setmanes després va elegir Jaume Peral com a director de la televisió. Llavors es va criticar que darrere el sistema d’elecció d’aquests càrrecs hi havia una vinculació excessiva amb els partits polítics: la designació de Gordillo es va relacionar amb ERC i la de Peral amb CDC, unes crítiques que encara es van intensificar més quan Peral va ser destituït i rellevat per Vicent Sanchis, tretze mesos després d’haver arribat al càrrec i quan s’encarava la recta final abans del referèndum del Primer d’Octubre.

El comitè d’empresa i el consell professional de TV3 van publicar un comunicat en què deien que era un nomenament sobtat i sense arguments clars i professionals, cosa que creien que afectaria la credibilitat del mitjà. “La designació del nou director es manté dins els acords dels partits del govern per repartir-se els càrrecs de la CCMA que permet a l’antiga CDC controlar la direcció del Consell de govern i de TVC”, afegien. I ho relacionaven amb la proximitat de la sentència del cas Palau i el cas del 3%. També hi van expressar desacord els grups de l’oposició parlamentària, que van aconseguir que el parlament reprovés l’elecció de Sanchis pocs dies després de ser nomenat.

Els primers grans moviments de Sanchis al capdavant de TV3 van consistir a abocar-se en l’actualitat i la informació política, tant amb els serveis informatius de la casa com amb programes d’infoentreteniment, com ara el satíric Està passant o les entrevistes i tertúlies de Preguntes freqüents; unes decisions que l’audiència va acollir molt positivament i van servir per a capgirar la caiguda dels darrers mesos, quan TV3 va arribar a ser la tercera cadena més vista a Catalunya darrere Telecinco i Antena 3. Cinc anys després, marxa havent recuperat el lideratge d’audiències, però sense haver resolt grans desafiaments com ara la renovació del portal de televisió a la carta i l’allunyament del públic juvenil, orfes d’un espai específic amb continguts adreçats a la franja de dotze anys a vint-i-cinc.

Gordillo, en una entrevista de comiat d’El suplement, va dir que estava content per l’augment enorme d’audiència digital dels programes radiofònics, empès en gran part per èxits notoris com Crims El búnquer. D’una altra banda, ha estat incapaç de prendre a RAC1 el lideratge d’audiències, que va tancar 2021 amb 933.000 oients, molt per sobre dels 569.000 de Catalunya Ràdio. Una altra gran taca en la gestió fou la dimissió sobtada de Mònica Terribas, presentadora durant set anys d’El matí de Catalunya Ràdio, tipa de les ingerències de la direcció en el funcionament del programa.

Sanchis i Gordillo, processats per l’anunci electoral del Primer d’Octubre

Vicent Sanchis i Saül Gordillo han estat processats per desobediència a la macrocausa del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona que investiga els preparatius del referèndum. Volen jutjar-los per l’emissió de l’anunci electoral del Primer d’Octubre de les vies del tren, pel qual també han processat la vice-presidenta de la CCMA, Núria Llorach, i el director comercial i de màrqueting de la CCMA, Martí Patxot.

Durant les declaracions judicials, Gordillo va al·legar que com a director de Catalunya Ràdio no tenia competències sobre l’emissió de publicitat. A més, el seu advocat, Carles Monguilod, va presentar un escrit en què deia que Llorach i Patxot l’havien sotmès a un “parany” i una “pressió insuportable” per fer-li assumir una responsabilitat sobre publicitat que no tenia.

Sanchis va dir que la notificació del TSJC que l’avisava de possibles responsabilitats penals si col·laborava d’alguna manera en la preparació o organització del referèndum tenia unes instruccions que no eren concretes i que es referia a actes administratius i parlamentaris, però no periodístics.

Per una altra banda, Patxot va dir que els responsables últims de l’emissió de l’anunci havien estat Gordillo i Sanchis. De fet, va dir que ell mateix va consultar-los a tots dos pels dubtes que tenia sobre l’emissió pública, i que tant l’un com l’altre van dir que s’emetessin.

Iu Forn, director de l’Agència Catalana de Notícies

La tercera branca dels mitjans públics catalans, l’Agència Catalana de Notícies, s’ha escapat de la necessitat de fer un concurs públic i ja ha elegit el nou director, l’ex-periodista del Nacional Iu Forn. Dues setmanes després, el seu antecessor, Marc Colomer, havia anunciat que el seu nou ocupador seria ERC, on treballarà en la direcció de comunicació estratègica i entorn.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any