El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que els acords de la taula de negociació no seran ‘immediats’ i que hi ha qüestions ‘molt difícils de resoldre’. A la conferència de premsa a Brussel·les després de la reunió del Consell Europeu, Sánchez ha dit que és ‘important que el diàleg s’obri camí’, en referència a la primera reunió entre la Generalitat i la Moncloa de dimecres.

‘Estic convençut que quan hi hagi acords s’obrirà la porta a nous acords’, ha dit Sánchez, que ha recordat que tenen ‘quatre anys per endavant’ per ‘resoldre el conflicte’. ‘Hi ha qüestions molt difícils de resoldre, però estic segur que s’ha de començar a caminar’, ha insistit. Creu que la taula també ha de servir per a ‘normalitzar la vida institucional’.

Fracassa la cimera del nou pressupost de la UE

Els dirigents europeus no han aconseguit fer cap progrés en la negociació del nou pressupost de la Unió Europea després de gairebé trenta hores de reunió. La cimera no ha servit per apropar posicions entre els estats, sinó per constatar la llunyania entre ells.

Ni el president del Consell Europeu, Charles Michel, ni la Comissió Europea han estat capaços d’escurçar-les. Des del primer moment, la proposta de pressupost de Michel, que el situa en l’1,074% del PIB de la UE, no era vista amb bons ulls per cap dirigent europeu. Uns la rebutgen per ser poc ambiciosa i plantejar retallades en fons agrícoles i de cohesió, mentre d’altres volen uns comptes encara inferiors als proposats per Michel.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb