El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, no aportarà cap nova proposta per a resoldre el cas català en el ‘Programa comú progressista‘, que avui presentarà de cara a les negociacions per a ser investit. Així ho revelen les filtracions que hi ha hagut en diversos mitjans, entre elles a El País i El Periódico, on Sánchez  torna a rebutjar frontalment l’eina del referèndum qualifica el cas català de ‘conflicte de convivència a Catalunya’, tal com ja va fer en la investidura fallida del mes de juliol.

Dels 370 punts del document, un és dedicat a Catalunya dins del capítol ‘Estat autonòmic’. El president en funcions no fa cap canvi respecte de la primera investidura i insisteix en abordar el ‘conflicte de convivència a Catalunya’ impulsant el diàleg entre catalans i també entre el govern espanyol i la Generalitat, ‘sempre dins la constitució’.

El líder del PSOE afegeix, en aquest context, que un referèndum d’autodeterminació ‘no hi té cabuda’, ja que el Tribunal Constitucional ja el va considerar ‘contrari’ a la carta magna. A més, subratllarà que ‘des d’una perspectiva política provoca l’esquerda de la societat’.

També aposta per ‘procediments de col·laboració i coordinació entre l’estat i les comunitats autònomes com ara la conferència de presidents, les conferències sectorials i la ‘transformació’ del senat’.

El document

Sánchez i el seu equip han presentat un seguit de propostes marcadament progressistes, però han deixat clar que volen posar-les en pràctica en solitari: ‘Avui dia no es donen les condicions per un govern de coalició’. Això sí, ha allargat la mà a signar un acord de govern per als pròxims quatre anys i la creació d’una oficina permanent que supervisi que s’està complint.

Entre les propostes, el PSOE es compromet a modificar els aspectes ‘més lascius’ de la reforma laboral del PP de 2012 i a ‘aprofundir en les mesures ja adoptades’ per frenar els augments abusius dels lloguers. La formació de Pedro Sánchez ha fet públic aquest dimarts el ‘Programa Comú Progressista’ amb més de 300 propostes per convèncer el grup d’Unides Podem de cara a la investidura. També hi ha la ‘universalització i gratuïtat’ de l’educació infantil dels menors de 3 anys i, per combatre les agressions masclistes contra les dones, aposten per impulsar una reforma penal per garantir que si una dona no diu “expressament si” s’interpreti com un ‘no’.

Els socialistes proposen també de derogar la llei mordassa i substituir-la per una nova normativa que ‘garanteixi la llibertat d’expressió i de reunió pacífica’ i establir zones de baixes emissions en tots els municipis de més de 50.000 habitants.

 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb