Sànchez creu que el resultat del referèndum hauria de ser vàlid amb un 50% més un

  • Demana un referèndum sense sostre de participació i avisa: l'abstenció no el deslegitimarà

VilaWeb
Redacció
06.01.2017 - 10:32
Actualització: 06.01.2017 - 11:44

El president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha afirmat que el 50% més un dels vots són suficients per validar un referèndum d’independència: ‘Els resultats del referèndum haurien de ser la meitat més un dels vots’.

En una entrevista d’Europa Press, Sànchez ha considerat que no fer-ho d’aquesta manera seria ‘atorgar a unes minories la possibilitat d’imposar una opinió que no és majoritària’ entre la població.

Creu que en les condicions del referèndum no hauria d’aparèixer un sostre de participació; un argument que ha sustentat en la tradició de referèndums —el de la Constitució espanyola o el de l’Estatut—, en els que no es van plantejar mínims de participació.

‘Si això no s’ha fet en altres moments per què s’hauria de fer ara?’, ha preguntat el president de l’entitat sobiranista.

A més, ha advertit als partidaris del ‘no’ en un referèndum d’independència que, si no participen, no podran ‘deslegitimar el resultat’ després de la consulta, que a més considera que no ha de tenir sostre de participació.

‘Si tots els ciutadans amb dret a vot que han participat en els últims processos electorals són cridats a les urnes amb les mateixes oportunitats i garanties, qui no participi en el referèndum no pot pretendre, després, deslegitimar el resultat’, ha sentenciat.

Per a Sànchez, l’abstenció és ‘el factor més difícil d’interpretar’ i, malgrat que assumeix que alguns no ho farien per no legitimar el procés electoral, també hi ha persones que no votaran per altres motius.

‘És molt arriscat que només un d’ells sigui el que interpreti el conjunt de les abstencions’, ha raonat, tot i que està convençut que la participació serà majoritària, atenent que la consulta serà vinculant i que els passos posteriors que es prenguin dependran del resultat.

Sànchez també demana fixar-se en els precedents internacionals, particularment, d’organismes europeus; concretament, del Consell d’Europa i de la Comissió de Venècia, que és l’organisme específic que treballa els referèndums d’autodeterminació i democràtics al continent europeu.

‘No hem de preveure una deslegitimació del referèndum per una hipotètica no participació d’una part de la població’, ha reiterat, i ha sostingut que no ha vist en cap lloc que l’abstenció pugui deslegitimar una consulta.

Amb tot, reconeix que, si la convocatòria determina la participació per donar-li validesa, és ‘un altre tema’, pel que demana fixar bé les regles de joc.

La pregunta del referèndum
Malgrat que considera que no és moment d’elucubrar sobre la redacció de la pregunta, Sànchez defensa plantejar si ‘Catalunya ha de ser un nou estat europeu’.

Ha demanat no tenir por d’aquesta formulació, perquè es necessita claredat en la resposta i no obrir ara un debat sobre un model federal, confederal o autonòmic, perquè considera que aquest no és el debat que està al carrer.

En tot cas, Sànchez proposa que, si la resposta a la pregunta sobre la independència és ‘no’, s’obri llavors un nou debat sobre ‘com cal articular Catalunya amb l’estat espanyol’.

Rebutja les eleccions
Sobre la possibilitat de fer unes eleccions que ha plantejat el líder d’En Comú Podem, Xavi Domènech, li ha retret que uns comicis ‘tornarien a deixar sobre la taula el dubte sobre les interpretacions’.

‘Unes eleccions no resoldrien en absolut el debat que Catalunya té plantejat. Això sí que ja ho hem viscut’, i ha recordat que des del 2010 ja s’han celebrat tres eleccions autonòmiques.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any