Sánchez anuncia 43.000 habitatges de lloguer assequible més

  • Ahir el govern espanyol va aprovar de destinar 50.000 pisos de la Sareb al lloguer assequible

VilaWeb
ACN
19.04.2023 - 10:21
Actualització: 19.04.2023 - 12:34

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat al congrés espanyol que l’estat finançarà la promoció de 43.000 habitatges nous destinats al lloguer a preus assequibles. Seran tant de nova construcció com de rehabilitació, i es finançaran amb una nova línia de l’ICO dotada de 4.000 milions d’euros de fons europeus. S’afegeixen als 50.000 propietat de la Sareb anunciats ahir, de manera que el nombre d’habitatges socials anunciants en les darreres hores són 93.000. Segons el president espanyol, totes les actuacions compliran dues condicions: l’eficiència energètica i que es destinin a lloguer social, a preu assequible o en règim de cessió en ús de fins a 50 anys. Tot plegat, ha dit, per fer de l’accés a l’habitatge “el cinquè pilar de l’estat del benestar”.

Sánchez ha fet l’anunci durant la compareixença al congrés espanyol. Ha dit que l’accés a l’habitatge és una de les causes més greus de desigualtat, perquè l’estat espanyol és el quart país de la Unió Europea on els ciutadans han de destinar més esforços per comprar un habitatge: “L’encariment que ha patit en els últims anys ha fet que l’habitatge sigui un dret inassolible per a molta gent, especialment per als joves”.

Les dades, segons Sánchez, apunten que l’habitatge avui és un problema i no un dret, com és considerat a la constitució espanyola, perquè s’ha tractat com una mercaderia. “El meu compromís és total i és rotund, convertirem l’habitatge en el cinquè pilar de l’estat del benestar”, ha dit. I ha afegit: “Espanya té un problema amb l’habitatge molt seriós i greu, perquè som el tercer país de la Unió Europea amb més pisos buits i tenim menys d’un 3% de parc públic d’habitatge, a una distància sideral de països com Països Baixos”. “El meu compromís és que avancem perquè l’habitatge sigui un dret i no un problema com és avui per a la majoria dels ciutadans”.

En aquest marc, ha avisat els governs del PP que han anunciat que no aplicaran la nova llei d’habitatge, com el de la Comunitat de Madrid, que “les regles que aprova aquest parlament es compleixen”, i que, per tant, la futura llei d’habitatge espanyola “es complirà a tots i cadascun dels territoris de l’estat”.

Sánchez ha admès que els 50.000 immobles de la Sareb destinats a habitatge social no seran prou, i ha recordat que l’Estat es va gastar 58.000 milions d’euros en rescatar els bancs. “Ara retornarem part d’aquest deute a la societat convertint aquests habitatges en habitatges públics per als qui ho necessiten, sobretot els joves”, ha dit.

Contra els “profetes de l’apocalipsi”

Sánchez ha obert la seva intervenció recordant les bones dades turístiques de la Setmana Santa, que, segons ell, denoten que hi ha optimisme al carrer i que s’acompanyen d’un increment de l’ocupació i del creixement. “Un èxit de país” gràcies, ha dit, a les reformes del seu govern, “encara que els pesi als profetes de l’apocalipsi”.

“Totes les dades objectives desmenteixen l’apocalipsi anunciada per la dreta i la ultradreta”, ha dit. Ha parlat de l’acord amb Portugal i la Comissió Europea per a tenir un estatus especial en la compra de gas —”la solució ibèrica mai va ser un engany”, ha dit—, i de com les pitjors perspectives econòmiques no es van complir: “Segurament per això Espanya no va patir una tardor calenta, com desitjava la dreta i la dreta, i gaudeix de pau social”.

El “miracle econòmic”

Segons Sánchez, la forta creació d’ocupació i el creixement econòmic van acompanyats d’un increment de les previsions de creixement per part d’organismes com el Fons Monetari Internacional (FMI), que situa l’estat espanyol “molt per sobre” la resta de les economies europees, i “tot malgrat la guerra d’Ucraïna i a les tensions internacionals”.

Sánchez ha dit que malgrat que alguns apunten al “miracle econòmic”, en realitat “no es tracta de miracle”, sinó de polítiques socials. “Avui Espanya avança malgrat totes les adversitats, genera confiança a Brussel·les i entre els inversors estrangers”, ha dit, perquè “el 2022 la inversió estrangera directa va ser la millor de la sèrie històrica”.

Promet esforços contra la inflació

En tot cas, ha admès que la inflació continua essent una de les principals preocupacions dels ciutadans, i ha dit que el govern espanyol “treballa amb totes les seves forces” per “amortir, en la mesura de les nostres possibilitats, l’impacte a les butxaques de les nostres famílies”. Amb tot, ha recordat que l’eatat espanyol té “una de les inflacions més baixes d’Europa”.

“Comprometrem tots els recursos necessaris per protegir les famílies, empreses, la gent, de l’impacte de la guerra d’Ucraïna, tal com vam fer amb la pandèmia”, ha dit abans de recordar que ja ha destinat més de 45.000 milions d’euros a polítiques per a “no deixar la gent a la intempèrie”. Tot plegat, segons Sánchez, sense castigar el deute públic de l’estat.

Celebra els fons europeus

En aquest sentit, ha dit que l’estat espanyol és l’únic dels vint-i-set estats membres de la UE al que s’ha autoritzat un tercer traspàs de fons europeus, i ja són 37.000 milions d’euros. “Ja s’han resolt convocatòries i licitacions per a més de 23.000 milions d’euros”, ha dit, per “elevar el nostre creixement potencial i assentar les bases d’una economia més justa”.

Agraeix el suport dels socis

Sánchez ha agraït el suport als seus aliats parlamentaris, especialment els que han aprovat la reforma de les pensions, “l’última pedra per reconstruir” el que el PP va “destrossar, el Pacte de Toledo”. “La pau social és primordial, perquè si a la crisi s’hi afegeix la conflictivitat les circumstàncies es multipliquen”.

En aquest sentit, ha afirmat que avui en dia l’Estat és “un dels països amb més pau social d’Europa”, i ho ha contraposat a les receptes dels “nostàlgics del neoliberalisme”. “Els espanyols no volen tornar a aquest passat, i reclamen avenços amb pau social, i aquesta pau social existeix gràcies al diàleg i els acords”.

Doñana

Més enllà de l’economia, Sánchez ha retret al PP que pretengui regularitzar els pous il·legals del parc de Doñana, a Andalusia. “La jurisprudència espanyola i europea són taxatives contra els plans que prova d’imposar la dreta i ultradreta andalusa, i totes les alarmes estan enceses”, ha dit, i per això ha demanat una altra vegada a Andalusia la retirada d’aquests plans, i que “reconegui l’error”.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any