El Salvador esdevé demà el primer estat del món a adoptar el bitcoin com a moneda legal

  • L'executiu ha començat la instal·lació de dos-cents caixers automàtics de bitcoin per convertir la moneda digital a dòlars

VilaWeb
Europa Press
06.09.2021 - 16:38
Actualització: 06.09.2021 - 16:39

El Salvador esdevindrà demà el primer país del món a adoptar el bitcoin com a moneda de curs legal. El parlament va aprovar el juny que l’ús de la moneda virtual serà “sense restriccions, amb poder alliberador i il·limitat en qualsevol transacció i a qualsevol títol que les persones naturals o jurídiques públiques o privades vulguin fer”.

El president de país centreamericà, Nayib Bukele, ha defensat en reiterades ocasions aquesta mesura per diversos motius, entre els quals destaquen la reducció de costs en enviaments de remeses per a milions de salvadorencs treballant a l’estranger o, fins i tot, una oportunitat per protegir les economies en desenvolupament de possibles impactes en la inflació. El mandatari xifra en tres-cents quaranta milions d’euros l’estalvi en comissions per als salvadorencs per la recepció de remeses des de fora del país.

“Per què vam crear aquesta llei? Perquè el bitcoin té un mercat de capitalització de sis-cents mil milions de dòlars (cinc-cents quatre mil milions d’euros) a escala global i si fem això, els inversors i els turistes que tinguin bitcoin vindran al país i beneficiaran als salvadorencs i a l’economia”, va remarcar Bukele en un dels seus missatges a través de xarxes socials.

Pel que fa al funcionament de la criptodivisa, el govern llançarà una cartera digital que es dirà ‘Chivo’, sinònim de fabulós al país centreamericà. Per fomentar l’ús de la moneda digita, l’administració de Bukele oferirà vint-i-cinc euros en bitcoin a qualsevol ciutadà que s’obri un compte a la plataforma.

L’executiu ha començat la instal·lació de dos-cents caixers automàtics de bitcoin per convertir la moneda digital a dòlars nord-americans i poder retirar-los en efectiu. Així mateix, les transaccions seran lliures de comissions, segons Bukele, que ha incidit que també hi haurà cinquanta sucursals financeres a tot el país per retirar o dipositar diners.

El govern també ha desenvolupat un fons de cent vint-i-vuit milions d’euros per donar suport les conversions de bitcoin a dòlars nord-americans. Amb la nova llei, els consumidors poden pagar a les empreses amb bitcoins des dels seus comptes per articles llistats en dòlars. Això no obstant, si els propietaris de negocis volen rebre el pagament en dòlars, poden prémer un botó a l’aplicació ‘Chivo‘ per convertir els bitcoins immediatament a dòlars.

L’FMI adverteix de riscs significatius

La mesura no ha estat ben rebuda per organismes i agències internacionals. El Fons Monetari Internacional (FMI) va avisar dels riscs d’adoptar la criptodivisa com a moneda de curs legal, mentre que l’agència qualificadora de risc Fitch ha assegurat que l’adopció del bitcoin com a moneda pot fer augmentar els riscs reguladors per a institucions financeres, incloent-hi la possibilitat de violar lleis contra l’emblanquiment de capitals i finançament del terrorisme.

El portaveu de l’FMI, Gerry Rice, va advertir que l’adopció del bitcoin pot implicar riscs significatius i seran necessàries mesures efectives reguladores. “Són molt importants pel que fa a abordar aquest tema”, deia Rice durant una conferència de premsa, en la qual si bé no va oferir més detalls sobre la posició de Fons en aquesta qüestió, sí que va assenyalar que l’adopció del bitcoin com a divisa de curs legal “té una sèrie de qüestions financeres i jurídiques que requereixen una anàlisi molt acurada”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any