Salut comença a vaccinar de la grip en una campanya que ‘és més important que mai’

  • La conselleria inclou els docents entre els grups a protegir i alerta de les coinfeccions amb la covid-19

VilaWeb
ACN
15.10.2020 - 19:23

Salut habilitarà sis-cents trenta-cinc espais complementaris als centres d’atenció primària (CAP) per a la campanya de vaccinació de la grip d’enguany, que oficialment comença avui. Seran centres cívics, biblioteques, pavellons i altres equipaments per als casos en què els CAP no poden habilitar un doble circuit.

Un dels grans objectius de la campanya és ampliar la cobertura entre els grups de risc, com són les persones a partir dels seixanta anys, amb factors de risc i embarassades, entre altres, i per primera vegada s’hi inclouen els docents. Salut recalca que enguany la vaccinació de la grip és més important que mai per evitar coinfeccions amb la covid-19 entre els col·lectius amb més risc de complicacions i per destensar el sistema sanitari.

Vaccinar-se de la grip és cada any molt important per als grup de risc, però enguany ho és ‘més que mai’ a causa de la pandèmia del coronavirus, ha insistit la consellera de Salut, Alba Vergés, en una conferència de premsa per presentar la campanya. Per aquest motiu, s’han comprat 230.000 dosis més que l’any passat, amb un total de 1.450.000.

Vergés ha destacat que el vaccí contra la grip és efectiva per evitar els casos greus i la mortalitat d’aquesta malaltia entre les persones amb risc de complicacions. Es calcula que l’any passat, amb la vaccinació, es van evitar un 37% de morts, un 40% d’ingressos en UCI i un 26% d’hospitalitzacions atribuïbles a la grip en majors de seixanta-quatre anys a l’estat espanyol.

A Catalunya, l’any passat es van confirmar cinc-cents trenta casos greus i quaranta-cinc morts amb infecció pel virus de la grip, si bé cal tenir present que al final de l’onada epidèmica es va superposar amb la pandèmia del coronavirus i això pot haver condicionat un infraregistre o una interferència entre els dos virus. El 69% dels casos greus presentava algun factor de risc i el 70% d’aquests pacients no s’havien vaccinat.

Grip i covid-19

En la situació actual de la pandèmia, és molt important rebaixar la pressió assistencial al sistema sanitari. ‘Si millorem la cobertura de la grip, reduïm l’afluència de persones als centres de salut’, ha recalcat la sotsdirectora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Marta Chandre. Una altra raó de la importància de vaccinar-se aquest any és poder facilitar el diagnòstic de la covid-19, ja que alguns símptomes d’aquesta malaltia són molt similars als de la grip.

Un altre motiu de pes és evitar les coinfeccions dels dos virus. Hi ha algunes evidències que els dos virus competeixen, però en els casos en què coincideixen, la probabilitat de morir per covid-19 es duplica i és sis vegades superior que si no es té cap dels dos virus. ‘Patir la coinfecció és molt més greu que no tenir solament una malaltia o l’altra’, ha advertit la subdirectora general de Promoció de la Salut, la doctora Carmen Cabezas, fent referència a un estudi del Regne Unit (de l’agència Public Health England) que indica un percentatge de coinfeccions baix però que, quan es produeix, la probabilitat de morir es duplica.

La consellera ha ressaltat, a més, que l’evidència científica mostra de forma clara que ‘no hi ha més risc de contagiar-se de coronavirus o de patir una covid-19 més greu per haver-se vaccinat de la grip prèviament’. De fet, diversos estudis estimen que la vaccinació contra la grip podria associar-se a una menor gravetat i menor mortalitat per la covid-19.

Grups de risc

Els grups a vaccinar són les persones amb més risc de patir complicacions de la grip, que són: persones de seixanta anys i més; pacients amb problemes de salut crònics i factors de risc, entre els quals, s’afegeix, la hipertensió; les dones embarassades i el puerperi fins a sis mesos, ja que la manera de protegir els nounats és a través dels anticossos de la mare; els infants entre sis mesos i dos anys amb antecedents de prematuritat (nascuts abans de les trenta-dues setmanes) i les persones amb immunosupressió.

També són grups a vaccinar els col·lectius que poden transmetre la grip a persones d’alt risc, com són els professionals sanitaris i sociosanitaris i els contactes i cuidadors d’aquestes persones. L’altre grup són les persones que realitzen serveis essencials per a la comunitat: policies, bombers, personal de protecció civil i, aquest any, s’hi inclouen els docents.

La conselleria vol apropar-se al 75% de cobertura entre les persones més grans de seixanta anys; l’any passat, va ser del 53% entre els més grans de seixanta-cinc anys. També es vol arribar al 75% entre els professionals sanitaris, entre els quals va ser del 31% la temporada passada. En el cas de les dones embarassades, l’objectiu és arribar al 60% (35% l’any passat).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any