Salut proposa que Barcelona i Lleida passin a la fase 2 el dia 8

Demana que el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l'Alt Pirineu i Aran passin a la fase 3

VilaWeb
Redacció
01.06.2020 - 21:45
Actualització: 01.06.2020 - 23:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya proposa que dilluns vinent, 8 de juny, la regió sanitària de la ciutat de Barcelona i les regions metropolitana sud i nord passin a fase 2 del desconfinament i les regions sanitàries del Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i la de l’Alt Pirineu i Aran avancin a la 3. Sobre la regió sanitària de Lleida, també s’ha demanat que pugui avançar fins a la fase 2, tot i que aquesta proposta resta condicionada a la progressió dels indicadors. Aquestes propostes han estat aprovades aquesta tarda pel PROCICAT i els informes s’enviaran avui mateix al govern espanyol. La resta de regions sanitàries, la de Girona i Catalunya Central, i les àrees de gestió assistencial Penedès i el Garraf es mantindran en la fase 2, tal com ja era previst.

L’avançament d’una fase a una altra de qualsevol territori es basa en la conjunció de múltiples factors. D’una banda, es continua constatant que es manté l’evolució a la baixa dels factors de risc epidemiològic –bàsicament, la incidència de nous casos i la taxa reproductiva efectiva. D’una altra, l’impuls donat a l’atenció primària per a la capacitat de diagnòstic i de seguiment de casos amb la disposició de proves PCR també contribueix a considerar que és el moment de fer aquest nou pas.

El cas de Lleida

La setmana passada es va decidir que la regió sanitària de Lleida continués uns quants dies més a la fase 1 perquè es va detectar un augment de casos en diversos àmbits. La situació té una bona evolució i es preveu que Lleida estarà en condicions de passar a la fase 2 perquè té capacitat diagnòstica, assistencial i d’identificació de contactes per al control de l’epidèmia. Actualment, es fan proves PCR a la immensa majoria de persones amb sospita de covid-19, un dels punts fonamentals per a la detecció precoç, el diagnòstic de la malaltia en estadis inicials, l’inici de l’aïllament immediat i la detecció i seguiment dels contactes estrets per fer la quarantena. A més, els recursos assistencials amb què compta la regió estan en disposició d’atendre els possibles casos que es puguin detectar; i també es té controlada la traçabilitat dels casos.

Un altre dels aspectes fonamentals per a la progressió en el desconfinament de la població és la capacitat del sistema de salut d’identificar possibles focus de transmissió en col·lectius específics. Sobre això, a la regió de Lleida s’han activats plans d’acció concrets tant per a la població nouvinguda per treballar en la campanya de la fruita com per al sector dels escorxadors, dues de les activitats amb més ocupació a les comarques de Ponent.

Tot i aquesta estabilitat, el Departament de Salut continuarà analitzant l’evolució de la regió sanitària de Lleida i la proposta de pas a la fase 2 restarà condicionada a la progressió dels indicadors epidemiològics els dies vinents. Aquesta darrera setmana, la consellera de Salut, Alba Vergés, i representants del departament han estat en contacte amb diverses administracions de la regió sanitària, principalment amb l’Ajuntament de Lleida i la diputació, per estudiar plegats la situació. Aquests contactes continuaran.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes