El Departament de Salut investiga la mort d’una nena mentre esperava una ambulància pediàtrica a l’hospital comarcal de Blanes per traslladar-la a l’hospital Trueta de Girona. Segons CCOO, la menor de 8 anys va ingressar a urgències en estat crític cap a les dues de la matinada de diumenge i dues hores després, a les quatre, van activar l’ambulància per portar-la a Girona. El sindicat critica que la unitat pediàtrica va trigar quatre hores en arribar a Blanes, quan ja no van poder fer res per salvar-li la vida. Fonts del SEM ressalten que van rebre l’avís a les 5.53 de la matinada i l’ambulància especialitzada –de les quals només n’hi ha dues a Catalunya- va arribar a les vuit i deu, un període de més de dues hores que el SEM assegura que compleix els estàndards de temps.

Salut investiga les circumstàncies de la defunció de la menor que, segons denuncia el comitè d’empresa de l’hospital de Blanes, va morir després d’estar hores esperant una ambulància pediàtrica. El delegat de CCOO, Edgar Felip, ha detallat que la petita, de vuit anys, va ingressar a urgències cap a les dues de la matinada en estat crític.

Dues hores després, ressalta Felip, van activar l’ambulància pediàtrica especialitzada per traslladar a l’hospital Trueta de Girona, el centre de referència de la demarcació. Segons el sindicat, l’ambulància va trigar quatres hores en arribar a Blanes, poc després de les vuit del matí i quan ja no van poder fer res per salvar-li la vida a la menor.

Fonts del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) contradiuen les dades del sindicat. Asseguren que l’ambulància es va activar, concretament, a les 5.53 hores de la matinada de dissabte a diumenge i que va arribar a l’hospital comarcal a les 8.10. El SEM ressalta que a Catalunya hi ha dues ambulàncies especialitzades d’aquest tipus, adscrites a l’hospital de la Vall d’Hebron i al Sant Joan de Déu i integrades pels pediatres de més prestigi del país.

Segons el SEM, des del moment de l’avís i fins a arribar a Blanes, els pediatres de l’ambulància i els de l’hospital comarcal van estar en contacte permanent per monitoritzar l’evolució de la menor i elaborar el diagnòstic. El SEM assegura que dues hores i quart és un temps ‘estàndard’ en l’arribada d’aquest tipus d’unitat especialitzada.

Fins al moment, no ha transcendit quina patologia tenia la menor. Salut està recopilant informació i elaborant un informe per poder establir l’atenció que va rebre la petita quan va arribar a l’hospital i, també, un cop es va activar l’ambulància.

El SEM assegura que, tenint en compte el nombre d’atencions anuals, dues ambulàncies pediàtriques amb seu a Barcelona són suficients per cobrir les necessitats del país. Felip, per la seva banda, reclama més recursos i assegura que caldria, almenys, una ambulància especialitzada d’aquest tipus a cada demarcació per donar una resposta més ràpida i eficient a les emergències.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]