RutiXef, una cuina terapèutica a l’hospital

  • Impulsat per l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, Can Ruti, és un projecte pioner que es fa en col·laboració amb la Fundació Alícia · La doctora en nutrició i tecnòloga Elena Roura, responsable científica d’Alícia, ens l’explica

VilaWeb
La cuina terapèutica de l'Hospital Trias i Pujol de Badalona.
Montserrat Serra
17.04.2021 - 21:50
Actualització: 18.04.2021 - 11:09

El menjar és tan determinant, que si el fas sa, gustós i variat, la qualitat de vida augmenta d’una manera considerable. En el cas d’aquells qui tenen alguna malaltia, aquesta qualitat de vida es multiplica si s’atén també la gestió alimentària i se li proporcionen unes receptes adaptades i viables per a la malaltia. Aquesta és una de les línies de treball que des de fa quinze anys desenvolupa la Fundació Alícia, entitat amb seu a Sant Fruitós de Bages, que fa recerca i dóna solucions a diferents àmbits des de la cuina i l’alimentació.

Precisament, un dels projectes que ha començat és el RutiXef, impulsat per l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, Can Ruti, que ha permès la construcció d’una cuina terapèutica dins el centre hospitalari, amb capacitat per a quinze persones, per a treballar mitjançant tallers els hàbits alimentaris de pacients amb unes malalties concretes. Per fer-ho possible, Can Ruti ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Alícia.

Per parlar d’aquest projecte i de l’abast i beneficis que pot tenir, hem parlat amb Elena Roura, doctora en nutrició i tecnòloga, responsable científica d’Alícia, que recorda que una de les línies de treball més importants des de l’inici a la Fundació Alícia, ja fa quinze anys, ha estat donar respostes culinàries a persones que, pel motiu que sigui, tenen unes restriccions a l’hora de menjar. En aquest àmbit s’inscriuen pacients amb malalties que els obliguen a reduir algun nutrient, a fomentar-ne un altre o a eliminar determinats aliments, i han de seguir un estil d’alimentació una mica diferent del d’una persona sana.

Explica Roura: “A la Fundació Alícia fa anys que treballem amb diferent centres sanitaris de referència per anar donant resposta a la gestió diària de l’alimentació de diferent tipus de malalts. Perquè moltes vegades el professional sanitari o el nutricionista que els tracta fan unes recomanacions dietètiques que es limiten a una llista d’aliments aptes i d’aliments a limitar. Però la gent ha d’esmorzar, dinar i sopar cada dia i potser té una cultura alimentària diferent o no té prou habilitats culinàries per dur a terme la dieta i se’n pot cansar o no complir-la. De manera que a Alícia transformem les recomanacions mèdiques en pautes que ajudin a resoldre de manera senzilla els àpats, i a saber on has d’anar a comprar i com preparar més quantitat d’una recepta per tenir-ne per a diferents dies. És a dir, ajudem el pacient en el dia a dia de la gestió alimentària.”

“En aquest sentit, per exemple, treballem amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO) fent recomanacions dietètico-culinàries per a pacients amb càncer: fem tallers per als diferents efectes secundaris del tractament, el canvi de gust dels aliments, els problemes que tenen els pacients per a deglutir a causa de llagues a la boca o al coll, que fan que calgui un menjar amb textures més toves. Hem treballat amb l’Hospital Sant Joan de Déu per donar resposta a famílies amb nens amb malalties minoritàries. Hem treballat amb l’Hospital Clínic en qüestions d’hipertensió arterial, entre més. I fem formació tant als pacients com al personal sanitari.”

“En aquesta línia, d’un temps ençà, a l’Hospital Germans Trias i Pujol la doctora endocrinòloga Núria Alonso ens va explicar que tenien al cap la idea de construir una cuina terapèutica, que pogués donar suport a les recomanacions dietètiques que l’hospital feia. Hi ha moltes patologies a les quals l’alimentació juga un paper fonamental. I ens van proposar que els ajudéssim a muntar aquesta cuina i a dissenyar-ne les primeres accions. Actualment, aquesta cuina físicament ja és operativa i hi hem començat a fer els primers tallers.”

“Ens van proposar de començar un projecte pilot que consisteix a pacients amb hipercolesterolèmia familiar, que és una malaltia congènita que acostuma a afectar més d’un membre d’una mateixa família. Per a tractar aquesta malaltia, en què el colesterol és molt elevat, a més del tractament farmacològic és imprescindible el seguiment d’una dieta adequada. I vam dissenyar un programa per a aquestes famílies.”

Com que aquests pacients han de menjar molta verdura i peix blau, l’equip d’Alícia va dissenyar uns tallers amb un manual i un plec de receptes variades per a fomentar el consum de verdura i peix blau. Però això no és tot: també fan propostes per adaptar la dieta a un menú més festiu, de celebració, en què no pot haver-hi ni sucres ni greixos saturats. Com adaptar aquestes limitacions i continuar gaudint del menjar? L’objectiu és donar eines als pacients perquè tinguin habilitats culinàries. Amb la covid pel mig, de moment els tallers es fan de manera virtual, però la idea és que es facin presencials a la cuina terapèutica de l’hospital.

Explica Elena Roura: “L’alimentació és part del tractament i per això és essencial. És fonamental que un pacient segueixi l’alimentació marcada i la millor garantia perquè ho faci és que gaudeixi menjant. Per això és important d’ensenyar receptes variades d’un mateix aliment, que alhora siguin fàcils i ràpides de fer. Hi ha receptes boníssimes fetes al microones d’una manera molt ràpida. La idea és que el pacient i tota la família (en el cas de la hipercolesterolèmia) puguin menjar sa i bo.”

El projecte també té una segona part, que és l’avaluació dels pacients que han fet els tallers, comparats amb aquells que no els han fet. “És molt interessant saber l’impacte que aquests tallers tindran en els pacients, perquè en faran un ‘grup control’ per demostrar que els pacients que fan els tallers tenen uns nivells de colesterol més bons.”

És pioner el RutiXef? Diria que sí, diu Roura: “No conec ni a Catalunya ni a Espanya cap cas de cuina terapèutica en un hospital com la nostra, per a fer tallers per a quinze pacients i treballant amb un equip de professionals com nosaltres, que fa quinze anys que fem tallers de cuina per a pacients amb diferents malalties. Tot i que amb l’Hospital Clínic fem un projecte semblant: treballem la medicina culinària, que va molt enfocada a formar el metge en capacitats, habilitats culinàries i coneixements, perquè pugui ser transmissor d’una bona alimentació adaptada als seus pacients. Perquè s’ha vist que els metges que tenen habilitats culinàries, que saben cuinar (entenent cuinar com la gestió integral de l’alimentació: planificar, comprar, preparar), donen millors consells als seus pacients en l’àmbit de la cultura alimentària.”

La cuina terapèutica de Can Ruti ha començat a funcionar. I ara el pas següent és determinar quines situacions volen treballar anualment i, en el cas d’Alícia, preparar els tallers i fer-los. “Amb tot, ara tot just ens trobem definint el projecte. Però la idea és que aquest projecte es converteixi en un servei més que formi part de l’hospital, d’una manera estable, per contribuir al tractament integral de malalties.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor