Els esportistes russos no podran competir en les competicions esportives internacionals dels següents quatre anys —inclosos els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 i el Jocs Olímpics d’hivern de Pequín 2022— per la connivència de l’estat amb el dopatge. L’Agència mundial contra el dopatge ha sancionat Rússia després de concloure que Moscou va manipular la base de dades sobre resultats positius que haurien pogut identificar els atletes dopats.

Els atletes russos que no estiguin implicats en l’escàndol del dopatge podran participar individualment en alguns campionats a condició que ho facin sota bandera neutra. A causa de la sanció, a més, Rússia tampoc no podrà organitzar competicions internacionals durant quatre anys.

L’Agència russa de lluita contra el dopatge té vint-i-un dies per a presentar un recurs davant del Tribunal arbitral de l’esport, que haurà de posicionar-se abans dels Jocs olímpics de Tòquio.

Aquesta sanció a Rússia és una ampliació a la que va rebre el 2015 per haver impulsat un dopatge d’estat, durant els Jocs Olímpics d’hivern de Sotxi el 2014. Segons l’Agència mundial contra el dopatge, el govern de Vladímir Putin va idear un sistema que permetia de transformar un resultat positiu de dopatge, en negatiu. El Laboratori Antidopatge de Moscou va encobrir atletes russos que consumien substàncies prohibides amb la finalitat que el país pogués encapçalar el medaller dels jocs.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb