A Albert Royo, ex-secretari general del Diplocat, el Tribunal de Comptes espanyol li ha imposat una fiança de 3,6 milions d’euros arran de la persecució a l’acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017, una tasca que ell recorda que no tan sols no és il·legal, sinó que és específicament recollida a l’Estatut de Catalunya. En un fil de piulets, Royo es demana què té d’il·legal “promoure Catalunya al món”, “explicar Catalunya (en tota la seva diversitat) al món” o “fer diplomàcia pública des de Catalunya”. “Això és el que va fer Diplocat de 2013 a 2017. On queda l’autonomia de Catalunya?”, demana. Alhora, recorda que Catalunya té el dret de tenir “acció exterior, a explicar-se al món, a promoure la seva societat, cultura, economia i realitat a l’exterior”.

L’incendiari vot discrepant que el Tribunal de Comptes espanyol va voler amagar

Tot seguit, Royo detalla alguna de les tasques que va fer el Diplocat aquells anys: “Diplocat va promoure l’estudi i el debat sobre Catalunya entre la comunitat acadèmica europea. Això és il·legal? Diplocat va organitzar desenes de debats sobre Catalunya en universitats i think-tanks d’arreu d’Europa. Això és il·legal? I la llibertat de càtedra? Diplocat va ajudar desenes d’entitats civils catalanes (des d’UGT al Centre Català Excursionista passant per la Creu Roja) a participar en reunions de les seves respectives xarxes i plataformes europees i internacionals? Això és il·legal?”

Albert Royo: “No baixava a Barcelona per por de ser perseguit i vigilat”

I continua: “Diplocat va organitzar visites de bones pràctiques amb alcaldes i decisors polítics catalans a diversos països europeus? Això és il·legal? No tenim dret a aprendre dels millors i a compartir les nostres bones pràctiques? Diplocat va organitzar missions d’observació electoral a diversos països, en senyal de respecte i compromís amb els processos d’aprofundiment democràtic. Quelcom que la Generalitat feia des de 2005. Això és il·legal ara? A qui fa por això? Diplocat va oferir desenes d’articles d’opinió signats pel seu secretari general, pel president de la Generalitat i per la presidenta del Parlament als principals mitjans internacionals. Sense pagar un sol euro. Si interessaven, es publicaven. Això és il·legal? Diplocat va crear diverses webs i comptes a les xarxes socials per explicar Catalunya al món (alguns d’ells centrats en la petició majoritària de la societat catalana de votar en un referèndum). Això és il·legal?”

El tribunal nepotista i tardofranquista que reprimeix sense jutges

“Res d’això no era il·legal”, tanca Royo, que recorda que no van rebre mai cap requeriment ni denúncia de ningú durant els cinc anys. “I ara, a pilota passada, ens reclamen milions d’euros i ens obren un judici penal per tancar-nos a la presó”, diu. L’ex-secretari general del Diplocat creu que allò que molesta és “que tinguem capacitat d’explicar-nos al món” i que “ens voldrien tancats a l’armari, per fer amb nosaltres allò que desitgin”. Però deixa clar: “S’han equivocat. La catalana és una de les societats més internacionalitzades del món.”

Qui són els quaranta-un represaliats al Tribunal de Comptes espanyol per l’acció exterior de la Generalitat?

I persisteix: “Ara volen un càstig exemplar, perquè a ningú més se li acudeixi de fer el mateix de nou. Es tracta de matar el missatger. Ara i per sempre. Doncs no, persistirem. Som i serem. I ens explicarem. Pesi a qui pesi.”

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.