Roses estrena una boia que monitora l’estat de la mar per determinar si es pot posar bandera verda

  • L'eina forma part d'una prova pilot que fa Protecció Civil en uns quants punts de Catalunya

VilaWeb
Una de les boies (fotografia: ACN / Aleix Freixas).
ACN
07.08.2024 - 14:11
Actualització: 09.08.2024 - 22:44

El municipi de Roses (Alt Empordà) compta des d’aquest estiu amb una boia que monitora l’estat del mar i, d’aquesta manera, determinar si es pot posar bandera verda o no a les platges. La boia retransmet les dades cada trenta minuts i captura l’alçada de les onades, la temperatura de l’aigua i la direcció del vent, entre més qüestions. De moment, aquesta informació està restringida per als impulsors de la prova pilot que ha engegat Protecció Civil a diferents punts del litoral de Catalunya. La idea és que si aquesta prova funciona, s’estengui el sistema a les platges i cales que no tenen servei de vigilància per tal d’evitar ofegaments.

Els sensors que s’instal·len a les boies tenen la mateixa mida que el que podria tenir un telèfon mòbil i són de l’empresa Ona Safe and Clean. El seu cofundador, Moisès Cruanyes, explica que des de fa quatre anys que hi treballen amb un equip d’investigació de la UPC. Ara, han aconseguit elaborar aquest aparell amb sensors que s’instal·la a la part superior d’una boia de valisa que habitualment serveixen per delimitar les zones de bany.

El sensor que hi ha a dins de la boia (fotografia: ACN).

Les dades s’envien cada trenta minuts a un servidor i es pengen a una pàgina web que, de moment, no té un accés públic. Cruanyes ha detallat el fet que siguin uns sensors tan petits els permet utilitzar les boies que ja hi ha actualment flotant a l’aigua per obtenir aquestes dades de monitoratge. “No cal posar més elements a l’aigua i ancorar-los, amb l’impacte en el fons marí que implica”, explica Cruanyes.

La bateria que tenen els aparells és d’entre quatre i cinc mesos i és pensat perquè durin tota la temporada de bany. De fet, la majoria d’ajuntaments retiren aquestes boies una vegada s’acaba l’estiu per evitar que els temporals se les emportin. Això facilita que abans de l’inici de la temporada de bany es col·loqui un aparell amb la bateria carregada i quan es retiri la boia a final de temporada, la bateria ja s’hagi pràcticament exhaurit i es pugui posar a carregar per l’any vinent.

Aquesta prova compta amb unes quantes boies esteses per diferents platges del litoral català. La cap de gestió del servei d’emergències de Protecció Civil, Montse Font, explica que s’han escollit platges que tinguessin un servei de vigilància i socorrisme per tal de comprovar que la bandera que proposa l’aplicació a partir de les dades del sensor correspongui amb la que marca el servei de vigilància.

Font detalla que els socorristes sempre tenen més informació que les boies perquè podran canviar la bandera en funció de factors com ara el vent o si hi ha meduses, elements que els sensors no capten. Per això la prova pilot s’ha fet en llocs amb servei de vigilància en actiu. Malgrat tot, Font ha apuntat que la intenció és que a partir del setembre aquestes boies s’instal·lin en platges i cales sense vigilància.

Aquestes boies aniran acompanyades d’un pal amb senyals lluminosos com si fossin un semàfor. En funció del color (verd, groc o vermell), s’indicarà l’estat del mar i, per tant, si es recomana banyar-se o no. Per part de l’Ajuntament de Roses s’han mostrat satisfets de participar en aquesta prova pilot. Per al govern local, aquesta eina seria útil per oferir informació de l’estat del mar en cales com ara la de Montjoi i altres del cap de Creus que són “molt concorregudes” però no tenen servei de socorrisme.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor