Romeva, Mas i Junqueras expliquen la independència al món

VilaWeb
Redacció
11.09.2015 - 13:45
Actualització: 11.09.2015 - 21:33

Artur Mas, Oriol Junqueras i Raül Romeva han ofert una conferència de premsa amb periodistes de tot el món. Hi han deixat clar que les eleccions del 27-S tindran caràcter plebiscitari perquè l’estat espanyol ha refusat tots els intents de fer un referèndum.

Uns quants periodistes han demanat, especialment a Mas, sobre la legitimitat que tindria una victòria del bloc independentista en escons però sense la majoria absoluta en vots. Alguns han volgut demanar si una victòria com aquesta no complicaria les coses a l’hora de cercar el reconeixement dels altres estats.

Mas ha defensat la legitimitat d’una victòria independentista el 27-S només en escons. ‘A mi m’agradaria comptar vots en lloc d’escons, però si tots els intents de fer un referèndum han estat blocats has de fer alguna cosa, i l’única sortida ha estat convocar eleccions’, ha dit. Per respondre les preguntes insistents dels periodistes internacionals, ha dit que ell canviaria ara mateix les eleccions per un referèndum.

Raül Romeva ha respost en la mateixa línia i ha dit que el dia 27 la gent seria lliure de decidir quin partit vota, conscient de quina és la seva posició sobre la independència. Ha recordat que hi havia un 80% del parlament partidari de fer un referèndum, i s’ha preguntat si era legítim que una minoria bloqués allò que la majoria vol fer: ‘En aquesta situació, només podem fer una cosa, que és preguntar a la gent de l’única forma legal que tenim a les nostres mans.’

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha afegit que si, després del 27-S, hi ha cap institució o estat que tingui dubtes sobre el resultat, no hi ha ‘cap problema a fer un referèndum amb empara internacional’.

Tots tres polítics han assegurat que acceptarien el resultat de les eleccions, tant si hi ha una victòria del bloc independentista com si no hi és. ‘Som demòcrates de veritat’, ha dit Mas. I ha demanat: ‘Que els altres també acceptin la victòria si arriba.’

Catalunya vol negociar


El president de la Generalitat també ha garantit que Catalunya mantindria la voluntat de negociar en cas d’una victòria de la independència, tant amb l’estat com amb la UE. Junts pel Sí –ha dit– vol que el futur estat català continuï formant part d’Europa: ‘Si guanyem, si hi ha majoria de diputats, obrirem la mà a Madrid, a Brussel·les i a totes les capitals per negociar i posar-nos d’acord, amb una actitud positiva. Perquè volem que hi hagi beneficis per a tothom.’

Ha dit que Junts pel Sí no es presentava per anar contra ningú, i menys contra Espanya, sinó que és una candidatura en favor d’un projecte de futur per a Catalunya.

Quan li han demanat quines cessions farien si havien de menester el suport de la CUP, ha dit que podrien parlar i negociar, però que la part central del seu full de ruta havia de conservar-se, perquè si no ‘hi hauria risc de fer-se mal’ i això no fóra per a Catalunya.

‘Europa serà pragmàtica’
Sobre les declaracions d’alguns governants europeus, com ara Angela Merkel, sobre el procés català, Mas ha dit que la UE seria pragmàtica, com ho ha estat en més casos, i aplicaria el sentit comú. Ha recordat que abans del referèndum escocès també es van llançar missatges negatius en cas que guanyés la independència, però ‘tothom sabia que si hagués guanyat el sí haurien negociat la permanència d’Escòcia dintre de la UE’.

Ha posat exemples pràctics: a Catalunya hi ha 5.000 multinacionals, la majoria europees, hi viuen 300.000 ciutadans europeus i més del 70% de les exportacions espanyoles passen per la xarxa de transport català. ‘Europa deixarà tot això als llimbs?’, s’ha preguntat.

Mas hi ha insistit: ‘No és fàcil d’expulsar un país de la UE i set milions i mig de persones que ara són ciutadans de la UE, amb els seus drets. Tenim clar que si un dia som independents, haurem de convèncer la resta d’estats perquè ens reconeguin com a membres de la UE, però també sabem que Europa farà tant com pugui perquè siguem el que vulguem ser.’

Igualment, Romeva ha pronosticat que tot dependria d’una decisió política, perquè no hi ha cap argument jurídic escrit per a casos com aquest. A parer seu, a Europa li interessa molt més que hi hagi una Catalunya ‘cooperant amb Espanya i una Espanya cooperant amb Catalunya que no pas una Catalunya permanentment en conflicte amb Espanya i supeditada a situacions de greuge permanent’. I ha acabat dient: ‘Això no beneficia ningú. Proposem una solució a una situació de blocatge, perquè la situació en què vivim avui és un problema per a l’economia de Catalunya, d’Espanya i d’Europa.’

Junqueras també ha remarcat que la societat catalana és una societat amb molts vincles amb Europa.

Podeu veure la conferència de premsa íntegra:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any