El conseller d’Exteriors, Raül Romeva, es troba a Washington per a explicar a un grup de congressistes nord-americans el procés d’independència de Catalunya. Abans de fer-ho, ha estat entrevistat pel canal de la CNN en Espanyol, on ha explicat que la prioritat del govern català és fer un referèndum. ‘La voluntat de pacte és sobre la taula i l’oferta existeix. Però a l’altre cantó de la taula hi ha d’haver algú disposat a parlar’, en al·lusió als candidats espanyols. L’entrevistador el replica i li diu que aquesta possibilitat ‘és gairebé impossible’, ja que les corts espanyoles no ho permeten: ‘Aquesta és la voluntat política de l’estat espanyol, però la realitat és tossuda i desmenteix moltes d’aquestes afirmacions. Des del punt de vista legal no hi ha cap impediment. No hi ha cap raó que justifiqui que la constitució prohibeix el que estem plantejant, que és consultar la gent. Per molt que neguin aquesta realitat, no desapareixerà’.

Tanmateix, ha repetit que passi el que passi, el juny-juliol de l’any vinent la gent votarà què vol ser. Romeva també ha explicat que ara mateix Catalunya té vuit oficines de representació exterior repartides arreu del món -una a Washington i set a Europa- i que a curt termini n’obriran dues més a Buenos Aires i una altra a Mèxic.

Romeva ha defensat el caràcter democràtic i pacífic del procés català, un missatge que vol adreçar a la comunitat internacional: ‘Quan es planteja una secessió, es planteja una voluntat democràtica de ser. No hi ha res ofensiu. És una demanda legítima, i massiva. Per això crec que a escala internacional s’ha de plantejar com un moviment democràtic i pacífic’. I ha afegit: ‘La realitat és tossuda i acabarà impostant-se tard o d’hora’.

Vegeu ací l’entrevista:

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb