Romeva destaca l’oportunitat de fer una constitució catalana diferent i millor que l’espanyola

  • El conseller d’Exteriors destaca que és cabdal trobar unitat en el procediment i més tard ja se'n discutirà el contingut

VilaWeb
Redacció
09.03.2017 - 22:33
Actualització: 10.03.2017 - 09:45

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha destacat l’oportunitat que té la societat catalana de fer una constitució millor que l’espanyola. En la inauguració del cicle de debat ‘Processos constituents al món’, Romeva ha dit que Catalunya havia d’impulsar aquest camí per acabar assolint una constitució pròpia i que això no s’ha de veure només com una necessitat, sinó com una possibilitat de millora que no viuen totes les generacions. És per això que ha fet una crida a la responsabilitat perquè aquest procés es fes bé. Per ell, és cabdal aconseguir unitat de gent diversa sobre la manera de fer aquest procés i més tard arribarà el moment de discutir-ne el contingut.

Ha volgut remarcar que poques vegades es té l’oportunitat d’impulsar un procés constituent i que la generació actual podrà viure aquesta etapa. Romeva ha assenyalat l’evolució constant dels processos constituents al món i el paper transcendental que juguen les noves tecnologies. Ha dit que calia aconseguir que la ciutadania esdevingués part activa dels processos constituents: ‘Les democràcies no són verticals sinó que han de ser horitzontals, amb participació.’ Seguint aquest raonament, ha dit que el procés que viu Catalunya és el resultat d’una demanda de la societat que ha arrossegat les institucions polítiques del país i els partits amb majoria parlamentària.

El relator del cicle de conferències, Jaume López, ha defensat que l’objectiu final és cercar un procediment que sigui l’antagonista del que es va emprar a l’hora de fer la constitució espanyola i que ha resumit de la següent manera: ‘Set homes tancats i amb fil directe amb l’exèrcit’. I ha afegit: ‘Un país nou no es pot fer si no es fa d’una altra manera, si els seus fonaments no són també nous i ferms.’

Islàndia, Irlanda, Escòcia, l’Equador, Bolívia i Xile
Romeva ha inaugurat, doncs, el cicle de debat sobre processos constituents al món que analitzarà els casos d’Islàndia, Irlanda, Escòcia, l’Equador, Bolívia i Xile. L’objectiu és conèixer experiències de democràcia participativa de tot el món, amb especial èmfasi en la participació ciutadana. Les jornades comptaran amb professors i experts internacionals que han estat implicats en els debats constituents dels seus països. En la primera jornada, hi ha hagut Uwe Serdült, expert en processos participatius i vice-rector el Center for Research on Direct Democracy de Zuric.

El cicle vol presentar una panoràmica de diferents processos, analitzant-ne la metodologia i la forma de crear espais de debat on presentar i discutir propostes per part de la ciutadania, més enllà de la representació parlamentària. També pretén estudiar i aprofundir en idees com democràcia de qualitat, procediments participatius directes, deliberació per part de la ciutadania i de les organitzacions socials i ús de noves tecnologies de la informació, conceptes que assenyalen el nou rumb que pren el segle XXI quant a procediments democràtics.

El Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència seguirà i impulsarà el conjunt de debats per a elaborar unes conclusions sobre les millors pràctiques i procediments per a aplicar processos constituents, que es presentaran en la darrera jornada, el 15 de juny.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any