Romeva defensa que la via unilateral pot ser legítima per trencar la constitució

  • El conseller d’Afers Exteriors creu que la situació catalana 'no es pot estudiar tan sols des d’una perspectiva de la seva pertinença actual a l’estat'

VilaWeb
Redacció
06.07.2016 - 15:17
Actualització: 06.07.2016 - 16:05

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha defensat que ‘les vies democràtiques unilaterals, acompanyades per una mobilització popular intensa, sostinguda i perllongada, poden superar legítimament les barreres constitucionals’. Així ho ja dit en el marc de la inauguració de la jornada dedicada a ‘La Justícia de la Secessió’, organitzada pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis adscrit al Departament. A més, Romeva ha afirmat que ‘la situació catalana no es pot estudiar tan sols des d’una perspectiva de la seva pertinença actual a l’estat espanyol, sinó dins d’un ordre global en constant transformació’. I en aquest sentit, ha apostat per transcendir els debats públics ‘excessivament simplificats’ i obrir un nou debat aprofundint en els conceptes de moralitat, justícia, democràcia, pacifisme i efectivitat.

Romeva ha constatat que ‘les secessions unilaterals són actes rupturistes’ i ha reivindicat les vies democràtiques unilaterals després que les vies ‘negociades i constitucionals’ siguin ‘sistemàticament negades’. En aquest context, el conseller ha afegit que una nació es pot erigir com a poble constituent i apoderar-se per formular ‘noves bases de convivència’.

Així ho ha defensat en la inauguració d’una jornada que vol ser un espai de trobada d’experts acadèmics per reflexionar sobre la justícia i la legalitat de la secessió. Els ponents que han participat són: la professora de la Universitat Pompeu Fabra i Graduate Institute of International and Development Studies a Ginebra, Dra. Neus Torbisco; el professor titular de Filosofia Moral i Política i director de la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona, Dr. Joan Vergés; el professor agregat de Dret Constitucional de la Universitat Pompeu Fabra, Dr. Héctor López; el doctor en dret i membre de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, Dr. Marc Sanjaume, i l’autor del llibre ‘Justícia i Legalitat de la Secessió’ i també membre l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, Dr. Pau Bossacoma.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any