El conseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva, ha reclamat  al ministre d’Hisenda en funcions una revisió dels objectius de dèficit per a les comunitats autònomes al 2016, una reforma del sistema de finançament, i una rebaixa dels interessos del FLA per situar-los al 0%.

Tres peticions que segons ha ditno han obtingut cap mena de resposta per part de Cristóbal Montoro.’Sortim una mica com hem entrat’, ha dit Romeva un cop ha finalitzat aquest Consell de Política Fiscal i Financera. Ha destacat que durant la reunió s’ha posat de manifest que les comunitats comparteixen un discurs ‘clar i bastant unànime’ respecte al fet que ‘el problema és el model, el repartiment i l’arbitrarietat amb que es prenen les decisions’.

El conseller, que ha assistit a la reunió de les comunitats amb Cristóbal Montoro en substitució del vice-president de la Generalitat, Oriol Junqueras –de viatge institucional a Roma- ha recordat al ministre que la Generalitat el seu pressupost a les polítiques socials i que, per tant, qualsevol retallada addicional –com les que demana el Ministeri per eixugar dèficit- afecta directament els ciutadans catalans.

Per aquest motiu ha reclamat a Montoro la revisió dels objectius de dèficit (0,3% al 2016), la reforma del model de finançament –pendent des del 2014- i que els interessos del FLA quedin situats al 0%. ‘Nosaltres el que hem dit sempre és que estem disposats a parlar perquè el govern de Catalunya compleix i ha complert sempre, i qui no compleix és el govern de l’estat, que no compleix amb la Llei i les normes que ell mateix ha establert’, ha dit.

Segons ha assenyalat, ‘no hi ha hagut resposta’ per part de Montoro a aquestes peticions. ‘Nosaltres veiem a escoltar, aquí hi ha hagut un debat deliberatiu, enteníem que avui no veníem a decidir res, sinó a conèixer una mica més el contingut de la carta que se’ns ha enviat i sortim sense massa informació més de la que teníem quan hem entrat’, ha dit.

Reunions bilaterals
Segons ha explicat en declaracions a la premsa, durant la reunió Montoro ha ofert la possibilitat de celebrar trobades bilaterals amb cada comunitat autònoma. En canvi, no ha obert en cap moment la porta a una flexibilització dels objectius de dèficit de les comunitats autònomes i tampoc a establir un sistema asimètric com va posar en marxa al 2014.

Montoro esborra el càrrec d”exteriors’
Malgrat que Romeva ocupa el càrrec de conseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, el Ministeri ha eliminat la paraula ‘exteriors’ del cartell que indicava el seu nom i càrrec just davant la seva cadira. Segons han pogut captar les càmeres durant els primers moments de la reunió, Romeva, al cartell indicatiu que tenia al davant de la cadira era presentat com a conseller ‘de relacions institucionals i transparència’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb