Neixen els Roca Awards: uns premis per a promoure i valorar la literatura gastronòmica

  • Inclouen categories a obres publicades, manuscrits inèdits i treballs periodístics

VilaWeb
Un moment de la presentació (fotografia: Diputació de Girona).
ACN
29.05.2024 - 19:11
Actualització: 29.05.2024 - 19:57

Han nascut uns nous premis que cerquen de celebrar la unió entre la gastronomia i la literatura: els Roca Awards. Organitzats pels germans Roca, Òscar Broc, Toni García i Pep Prieto, amb el suport de la Generalitat, la diputació, l’Ajuntament de Girona i la consultora de gastronomia Brandeliciou, inclouen categories a obres publicades, manuscrits inèdits i treballs periodístics. La presentació dels nous guardons, ahir al Celler de Can Roca, va reunir unes quantes personalitats del món gastronòmic, social i polític, en una jornada dedicada a fer valdre el paper de la gastronomia com a eix cultural.

“Estem emocionats de presentar els Roca Awards, un projecte que destaca la importància de la gastronomia com una forma d’art i un pilar cultural. Aquests premis busquen celebrar i reconèixer aquells que narren la riquesa de la nostra cuina a través de la literatura. I estem encantats de ser-ne part”, diuen Joan i Josep Roca.

D’altra banda, Toni Garcia, Òscar Broc i Pep Prieto, organitzadors i precursors dels premis, remarquen que “els Roca Awards són una iniciativa pionera que pretén de valorar la literatura gastronòmica en totes les seves formes”. “El nostre objectiu és promoure aquest gènere, atraure personalitats rellevants i generar un impacte significatiu en l’àmbit cultural i mediàtic”, diuen.

Aquests premis tenen com a objectius principals promoure i valorar la literatura gastronòmica, tot destacant la riquesa i diversitat de la narrativa culinària en un moment excepcional per al sector. Aquests premis aspiren a esdevenir el referent global en l’àmbit de la literatura gastronòmica i establir un estàndard d’excel·lència i qualitat reconegut mundialment. A més, volen generar un impacte mediàtic significatiu i atreure personalitats importants d’uns quants sectors per enlairar el perfil de la literatura gastronòmica i destacar-ne la importància cultural.

Els premis s’estructuraran al voltant d’uns quants esdeveniments i activitats, incloent-hi un sopar temàtic anual al Celler de Can Roca, on els germans Roca acolliran un grup de xefs seleccionats per marcar l’inici de cada convocatòria. A més, organitzaran un concurs popular de relats curts en català en col·laboració amb l’Ajuntament de Girona, coincidint amb Sant Jordi, i el relat guanyador serà anunciat durant la gala. La culminació de l’esdeveniment serà la gala de lliurament dels premis, que es farà el 22 d’abril de 2025 al Celler de Can Roca, on es reconeixeran els guanyadors en diferents categories de literatura gastronòmica.

Categories dels premis

Premi Nacional i Internacional Daniel Redondo: fent honor al difunt cap de cuina de Can Roca, aquest premi reconeixerà obres publicades en català, castellà i anglès, incloent-hi biografies, assaigs, receptes i història. El premi a obra no publicada distingirà manuscrits inèdits d’alta qualitat i originalitat i n’oferirà la publicació a l’editorial Penguin Random House.

El premi al millor article o treball periodístic publicat serà per a propostes de periodisme gastronòmic, tant imprès com digital. El premi al millor relat curt en català guardonarà el millor relat amb temàtica gastronòmica.

Els premis en categories d’obres publicades inclouran una dotació econòmica per a donar suport a futurs projectes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any