Roberta Metsola, elegida nova presidenta del Parlament Europeu

  • Els socialistes havien acordat amb el PP europeu el suport a la nova presidenta, que substituirà David Sassoli, mort fa poc

VilaWeb
Redacció
17.01.2022 - 21:50
Actualització: 18.01.2022 - 11:28

Roberta Metsola serà d’avui endavant la presidenta del Parlament Europeu i substituirà David Sassoli, mort prematurament la setmana passada. La conservadora maltesa ha estat escollida desprès d’haver aconseguit 458 vots. Metsola era l’opció del PP europeu, i el fet que l’altre gran grup de la cambra, el Socialdemòcrata, i els liberals li donin suport li garantia una majoria folgada per a ser elegida.

Encara restarà pendent la contrapartida demanada pels socialistes per a fer el repartiment amb el PP dels dos anys i mig cadascun al capdavant de l’eurocambra: qui hi haurà movent els fils a la sala de màquines? Els socialistes no volen que l’alemany Klaus Welle, afí als populars, continuï ocupant la secretaria general, com ha fet aquests darrers tretze anys, i proposen alternatives. La primera opció és Markus Winkler, secretari general adjunt. Però fins i tot ha sonat el nom del català Jaume Duch, actualment director general de Comunicacions del parlament.

A quaranta-dos anys, Metsola esdevé la dona més jove que presidirà el Parlament Europeu. És membre del Partit Nacionalista de Malta, advocada de professió i especialitzada en afers europeus, va fer campanya per l’entrada del seu país a la UE, va passar pel College of Europe, un centre privat exclusiu on es formen molts dels diplomàtics i alts funcionaris de la UE; fou secretària general de l’organització d’Estudiants Demòcrates Europeus, vinculada al PP europeu, i va arribar a ser assessora de l’Alta Representant per a la UE en Afers Exteriors, Catherine Ashton, entre el 2012 i el 2013. Després d’haver-se presentat dues vegades a les eleccions europees sense obtenir l’escó, el 2004 i el 2009, el 2013 fou finalment elegida i el 2019 va repetir l’escó.

L’oposició de Metsola al dret d’avortament ha estat l’aspecte que ha despertat més crítiques entre els diputats progressistes a la seva candidatura, que finalment sí que l’han votat. En canvi, la defensa dels drets de les persones LGBT i una posició més oberta en relació amb la política migratòria han estat més ben rebudes.

Però tenia els vots assegurats, perquè els altres tres candidats a presidir el parlament no tenien prou suport. Una era la sueca Alice Bah Kuhnke, candidata del grup parlamentari Verds/ALE, en què s’integra ERC i els Comuns, a la presidència del Parlament Europeu. Ex-ministra de Cultura i Democràcia a Suècia, Bah Kuhnke, de cinquanta anys, va entrar a la cambra el 2019 i ocupa una de les vice-presidències del grup ecologista.

Veterà parlamentari, el polonès Kosma Złotowski, de cinquanta-vuit anys, era l’opció dels Conservadors i Reformistes (ECR). Periodista als anys noranta, Złotowski es va afiliar al partit antecessor de Llei i Justícia, formació de govern a Polònia, i d’ençà del 1997 ha encadenat mandats com a parlamentari, senador i ara eurodiputat. És membre del comitè de Transports i Turisme.

L’Esquerra Unitària Europea (GUE/NGL) havia elegit l’eurodiputada espanyola Sira Rego, d’Esquerra Unida, que té quaranta-vuit anys, com a candidata a presidir la institució. Nutricionista de professió, va estar vinculada a l’Ajuntament de Rivas Vaciamadrid, on va ser regidora d’Hisenda i Innovació Energètica. Va entrar a l’executiva federal d’Esquerra Unida el 2017 i dos anys més tard es va presentar a les eleccions europees per Unides Podem, encapçalada per María Eugenia Rodríguez Palop. És membre del comitè d’Indústria, Recerca i Energia i del comitè de Peticions.

Sistema de vot

Per a ser elegit, un candidat ha d’obtenir la meitat més un dels vots registrats. Es poden fer quatre rondes de vot, l’última entre els dos candidats que hagin tingut més vots a la tercera ronda. El vot és secret i el resultat de la primera volta s’anunciarà a les onze del matí. Si no hi ha guanyador, es continuarà votant tot el dia. Sassoli va ser escollit a la segona volta amb 345 vots de 667.

Tot i que Sassoli volia fer la votació presencial, finalment Metsola, com a presidenta interina, va permetre que es pogués votar a distància pel repunt de contagis causats per la variant òmicron.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor