El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha tornat a tombar part de la reforma judicial elaborada pel govern polonès. El tribunal amb seu a Luxemburg considera contrari al dret europeu el règim que permet al ministre de Justícia, que també és fiscal general, adscriure jutges a tribunals penals superiors. En la sentència, la justícia europea considera que no es donen les garanties necessàries per evitar qualsevol risc de control polític del contingut de les decisions judicials. A més, el TJUE tomba aquest règim d’adscripció de jutges mitjançant comissions de servei perquè considera que hi ha dubtes sobre la seva independència.

La justícia europea dubta de la independència d’aquests jutges perquè són elegits i apartats pel ministre per a la comissió de servei sense criteris coneguts, cosa que, pel tribunal, genera dubtes sobre “l’arbitrarietat i el risc de manipulació”.A més, el TJUE apunta que alguns dels jutges que estan en comissions de serveis també formen part de la cambra disciplinària, que instrueix els procediments disciplinaris contra els jutges i que la justícia europea també considera il·legal. Pel tribunal, aquest fet genera dubtes legítims sobre la impermeabilitat de la resta de membres.

L’octubre passat, el mateix TJUE va imposar una multa diària d’un milió d’euros al govern polonès mentre continuï vulnerant les ordres de la justícia europea sobre la independència del seu Tribunal Suprem. L’executiu de Mateusz Morawiecki ha de pagar els diners directament a la Comissió Europea, que fou qui va denunciar la vulneració de l’estat de dret.

La sanció es retirarà quan el govern polonès compleixi les mesures cautelars del TJUE mateix contra l’anomenada cambra disciplinària, que permet a l’executiu d’expedientar els jutges del Tribunal Suprem segons el contingut de les sentències que emetin.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.