L’empresa Petrolis Independents ha començat avui a retirar les plaques franquistes dels carrers de Lleida. N’han retirat tres al barri de la Bordeta de forma simbòlica. Els membres de la companyia es van oferir voluntàriament a retirar-les després que el paer en cap de Lleida, Àngel Ros, assegurés aquesta setmana que la Paeria no destinarà ni un sol euro a retirar les 342 plaques franquistes que hi ha en diferents edificis de la ciutat i va dir que si a algú li molestaven era lliure d’agafar una escala per descaragorar-les i treure-les.

El batlle socialista creu que no s’han de destinar partides pressupostàries a retirar aquestes plaques on hi posa ‘Ministerio de la Vivienda i hi ha el jou i les fletxes’ perquè es tracta d’un problema del propietari de l’habitatge en qüestió. Ros també va desvincular aquesta qüestió del debat sobre l’eliminació dels noms franquistes dels carrers de Lleida i va reiterar que ja ho van fer als anys 80.

Aquesta setmana el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha emès una resolució en què considera que la Paeria està infringint la llei de Memòria Històrica perquè ‘li correspon a l’administració municipal fer-se càrrec de la despesa’ de la retirada de les plaques franquistes. El Síndic s’ha pronunciat arran d’una queixa de l’entitat Acaba amb la Placa, que al gener va presentar una moció en el ple municipal perquè la Paeria assumís la retirada dels símbols amb el jou i la fletxa i que no va prosperar.

Petrolis Independents s’ha posat en contacte amb l’entitat Acaba amb la placa, que ha convocat pel 22 d’abril una ‘retirada popular’ d’aquests elements amb el jou i les fletxes falangistes. Volen sumar esforços i fer-ho conjuntament. El copropietari de la firma, Joan Canadell, ha insistit que despenjar les plaques no és una qüestió de diners sinó de voluntat política. De les quatre comunitats on aquest dissabte han demanat permís per treure-les, només un president no els ha autoritzat al·legant que ho volia consultar amb la resta de veïns.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb