Irlanda del Nord tindrà per primera vegada més diputats republicans que unionistes després de les eleccions britàniques, amb una majoria de membres contraris al Brexit. El partit unionista conservador del DUP ha perdut dos escons, i s’ha quedat amb vuit. El DUP havia donat suport parlamentari al govern conservador de Theresa May i a Boris Johnson durant l’anterior legislatura amb els seus diputats i s’oposa a qualsevol estatus especial per al territori nord-irlandès.

Ara, el seu cap a Westminster, Nigel Dodds, ferm defensor del Brexit, ha perdut l’escó de North Belfast a mans del Sinn Féin. D’aquesta manera, els republicans han aconseguit tres dels quatre escons en joc a Belfast. La formació republicana, partidària de la reunificació de l’illa i que porta a terme una política abstencionista a Westminster, s’ha mantingut amb set escons.

L’augment republicà ha vingut per la mà de l’SDLP, que ha aconseguit dos escons. La formació, d’ideologia socialdemòcrata i contrària al Brexit, és partidària també de la unió amb la resta d’Irlanda. Entre el Sinn Féin i l’SDLP, els republicans i partidaris de la unificació d’Irlanda sumen nou escons, respecte als vuit del DUP. També ha obtingut un escó el partit de l’Aliança, que no s’alia amb un bloc o l’altre.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.