Report diari sobre el coronavirus: el pla de Nadal, en l’aire, i alerta del govern sobre les proves ràpides

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
07.12.2020 - 19:50
Actualització: 07.12.2020 - 20:06

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Avui hem sabut que el pla de Nadal que va presentar la setmana passada el govern català, i que a priori no havia d’estar subjecte als indicadors epidemiològics, pot tenir alteracions. Ho han reconegut membres del govern. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha dit que tots els plans eren sotmesos constantment a anàlisis i avaluacions pels departaments de Salut i Interior, però no ha precisat en quins indicadors concrets es basarien per fer modificacions. “No ens interessa el valor en si, ens interessen les evolucions i els comportaments”, ha dit.

Ramentol també ha dit que la petició del Gran Teatre del Liceu d’acollir més de cinc-cents espectadors per funció romania “a l’espera” de l’evolució dels indicadors epidemiològics. El pla de reobertura marca que, a la primera fase, els teatres i els auditoris poden obrir amb una capacitat del 50%, però amb un topall de cinc-centes persones, cosa que fa que en alguns teatres la capacitat quedi molt per sota del 50%. En el cas del Liceu, al 20%. De moment, el Liceu ha anunciat la suspensió de les funcions del 8 i 9 de desembre de La traviata, pendent d’una revisió del consell del Procicat.

Tot i que encara no han estat aprovades per ser subministrades en farmàcies, avui el govern català ja ha demanat als ciutadans que no facin servir les proves d’antigen, conegudes com a proves ràpides, per a detectar la covid-19 durant les festes. Vol evitar que es facin servir com a “passaport” per als àpats de Nadal. Que finalment els subministrin les farmàcies dependrà de l’autorització estatal. Avui, el ministre espanyol, Salvador Illa, ja ha dit que esperava de prendre una decisió sobre la qüestió aquesta setmana.

Illa també ha llançat un “missatge de prudència” pel que fa a les proves d’anticossos, ja aprovades. “Som partidaris de com més tests, millor, però no són un passaport de seguretat absoluta i no ens eximeixen de prendre mesures de prevencions: cal saber-ho interpretar i fer-ho bé.”

Que les festes de Nadal ja són a tocar es nota al carrer. Avui s’han vist imatges de col·lapse al centre de Barcelona. És previst que demà es repeteixi la situació d’avui, atès que, a diferència d’altres anys, enguany els comerços han decidit d’obrir el 8 de desembre. Com que és un dia intersetmanal, la mobilitat no estarà reduïda i preveuen més afluència de públic.

A última hora del dia s’ha sapigut que un total de 116.000 autònoms s’han inscrit al registre del Govern per demanar una ajuda econòmica a causa de la pandèmia de covid-19. La Generalitat destinarà una partida de 232 milions d’euros per a pagar les subvencions, que seran de 2.000 euros per cada treballador per compte propi, segons ha detallat el vice-president del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès.

A diferència de la convocatòria anterior, l’ordre d’arribada de les sol·licituds no atorgava preferència. En aquella ocasió només van poder accedir a les ajudes els 10.000 primers sol·licitants, fet que va ocasionar una gran protesta entre el col·lectiu d’autònoms.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha defensat la feina feta pel seu departament a les residències durant la pandèmia. “És una realitat que s’ha donat a tot Europa i també a tot el món”, ha justificat a la comissió d’investigació al parlament. El conseller ha negat que hi hagués cap ordre de “no traslladar residents a hospitals” i ha defensat que les actuacions que van fer “sempre” van seguir “el criteri clínic dels sanitaris”.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 461.621 casos, 19.285 morts i hi ha 701 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 67.685.388 confirmats i 1.546.195 morts. Del total de casos, 46.794.948 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 15.218.390 casos i 289.346 morts;
–L’Índia, amb 9.695.432 i 140.784 morts;
–El Brasil, amb 6.605.245 casos i 177.006 morts;
–Rússia, amb 2.488.912 casos i 43.597 morts;
–L’estat francès, amb 2.292,497 casos i 55.155 morts;

*A l’estat espanyol hi ha 1.699.145 casos i 46.252 morts.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–Euronews: Rússia comença a vaccinar els professors amb l’Sputnik V  (en anglès)
–Franceinfo: Com treballen les autoritats europees a temps real per accelerar les d’autoritzacions dels vaccins (en francès)
–Vox: Podeu sobreviure a l’hivern i no propagar la covid-19. Aquí trobareu com (en anglès)
–Infobae: La Xina pot ser el primer estat a distribuir el vaccí contra la covid a l’Amèrica Llatina (en castellà)
–The Guardian: “És molt frustrant”: la desigualtat en la covid que divideix Blackburn (en anglès)
–Stat: Sobre el terreny, el compromís de vaccinar vint milions contra la covid al desembre sembla poc realista (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

El govern català preveu de modificar el pla de Nadal si la situació epidemiològica empitjora
Jordi Carrión: “Amazon també té el monopoli mental de la lectura digital”
El govern català manté el topall de 500 persones als teatres i auditoris a l’espera de l’evolució de la pandèmia


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Què passarà a partir del 23 de novembre? Així és el pla de reobertura a Catalunya
Nadal amb restriccions: deu a taula i confinament nocturn
Quan podré sortir del meu municipi el cap de setmana?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Si sóc contacte d’un positiu de covid-19, què he de fer?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any