Report diari sobre el coronavirus: els restauradors esclaten contra les restriccions i la Xina vaccinarà cinquanta milions de persones en dos mesos

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
18.12.2020 - 19:50
Actualització: 18.12.2020 - 19:53

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Els restauradors s’han indignat amb les noves mesures anunciades pel govern català, després d’un nou ajornament ahir al vespre. La principal novetat els torna a afectar, atès que s’han establert franges horàries i no podran servir sopars in situ. El gremi ha retret que era un “tancament encobert” i ho considera una “declaració de guerra”. També acusa el govern de tenir una “obsessió malaltissa” amb la restauració cada vegada que s’ha de recular en la reobertura. Al País Valencià, els restauradors també han criticat l’avançament del confinament nocturn a les 23.00 –fins ara començava a mitjanit– i han retret que el govern improvisava amb les mesures. Avui, el president Ximo Puig s’ha reunit amb representants de la policia i la delegada del govern espanyol, Gloria Calero, per reforçar els controls en el tancament perimetral del País Valencià i a les zones comercials i d’oci.

Segons la Generalitat de Catalunya, s’aplicaran restriccions “quirúrgiques” perquè tinguin el mínim efecte sobre l’economia, però la realitat que marquen els indicadors sanitaris és que la pandèmia continua empitjorant a les portes de Nadal. Així, mentre el govern valencià va rebaixar a sis persones les trobades i reunions familiars, l’executiu català manté la limitació de deu. Una altra de les novetats rellevants és l’ampliació del confinament comarcal a Catalunya a tots els dies de la setmana. També es permetrà la lliure circulació entre Andorra i l’Alt Urgell. Aquestes mesures han rebut les crítiques de diversos experts sanitaris, que consideren que són massa toves atesa la situació epidemiològica actual. Jaume Padrós, Salvador Macip, Àlex Arenas i Joaquín López-Contreras són alguns dels experts que han criticat el govern i que temen que les restriccions no siguin suficients per a aturar l’expansió del virus. De fet, al vespre, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que el seu departament havia recomanat mesures “més restrictives” que no les que havia pres finalment el govern.

A les Illes, el parlament ha aprovat el pressupost del 2021 amb 5.881,5 milions d’euros, un 0,2% menys que enguany. És previst que s’ampliï amb la incorporació dels diners del fons extraordinari contra la covid-19. Per la seva banda, la Generalitat de Catalunya ha publicat els beneficiaris dels ajuts als autònoms després de la polèmica de fa un mes. I el batlle de València, Joan Ribó, ha dit que amb el vaccí hi hauria l’opció de celebrar les falles, si bé s’ha afanyat a afegir que no es podrien fer al març.

En l’àmbit internacional, el president dels Estats Units, Donald Trump, ha explicat que de seguida es començaria a distribuir el vaccí de Moderna, el qual és pendent que s’aprovi a Europa. Per la seva banda, el ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, ha dit que la vaccinació, en aquest cas del vaccí de Pfizer, començaria a tot l’estat el 27 de desembre. A la Xina, el govern vaccinarà cinquanta milions de persones de grups d’alta prioritat abans de les vacances de l’any nou xinès, que comencen el 12 de febrer de l’any vinent.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 498.898 casos, 19.898 morts i hi ha 625 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 75.641.366 confirmats i 1.674.733 morts. Del total de casos, 53.089.262 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 17.683.332 casos i 318.923 morts;
–L’Índia, amb 10.004.730 i 145.168 morts;
–El Brasil, amb 7.120.103 casos i 184.992 morts;
–Rússia, amb 2.791.220 casos i 49.762 morts;
–L’estat francès, amb 2.427.316 casos i 59.619 morts;

*A l’estat espanyol hi ha 1.805.633 casos i 48.777 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: Calbot del Banc d’Espanya a l’optimisme del govern espanyol

Habitualment, la posició del Banc d’Espanya a l’hora d’analitzar la situació econòmica de l’estat és molt més objectiva que no pas la del govern espanyol. Avantatges de la independència que té –si més no, en aquest terreny. En aquests moments tan complicats, ho tornem a veure. La ministra espanyola Nadia Calviño deia dimecres, abans d’entrar a la reunió de l’Eurogrup: “Els indicadors que seguim ens porten a mantenir la nostra previsió que aquest quart trimestre tindrem una taxa de creixement també positiva.” Ressò mediàtic assegurat. No va gosar quantificar-ho, com sí que ho havia fet uns dies abans el seu col·lega de la cartera de Seguretat Social, José Luis Escrivá, qui havia avançat que l’economia estatal creixeria el quart trimestre, i que aquest creixement seria del 2,4% entre l’octubre i el desembre. Forma part de les preteses obligacions de la governança, per animar el personal, encara que després s’hagin de desmentir. Tant l’hi fa, ja no ho recorda ningú…

El cas és que avui el Banc d’Espanya els contradiu clarament i aporta un seguit de causes, cosa que no han fet els ministres. Les seves estimacions situen el creixement intertrimestral més probable entre el -0,8% i el -3% en el quart trimestre. Aquesta taxa es correspondria amb un retrocés interanual del -9,8%. A mi, les raons que aporta em semblem lògiques i ben raonades. Diu, per exemple, que la informació referida al quart trimestre assenyala una certa desacceleració addicional de l’economia que, en tot cas, seria de magnitud moderada, i que, d’acord amb el caràcter focalitzat de les mesures de contenció aplicades, l’impacte és més sever sobre les branques de serveis, on el contacte personal és més intens. Recorda també els resultats de la seva enquesta a una mostra de societats no financeres, en què gairebé la meitat diu que ha observat una disminució de la facturació en el trimestre en curs.

Com sempre acostuma a fer, presenta tres situacions de futur, segons el possible comportament d’un conjunt de variables. Aquesta vegada, però, afirma que els riscos del creixement del PIB en la hipòtesi central van orientats moderadament a la baixa. En particular, perquè els desenvolupaments epidemiològics podrien ser més adversos, la qual cosa portaria aparellada la introducció de mesures de contenció més estrictes. A més, recorda que una persistència més llarga de l’actual crisi podria fer empitjorar la situació financera dels agents que es troben en una situació de més vulnerabilitat patrimonial, cosa que ampliaria els efectes econòmics adversos de la pandèmia.

De fet, això que indica avui el Banc d’Espanya ja ho van exposar fa un parell de setmanes els vint serveis d’anàlisi econòmica privats que consulta Funcas per fer el seu panel de previsions. Així, mentre el mes de setembre la mitjana dels “savis” encara assenyalava un creixement positiu del 3,9% el quart trimestre, a la revisió actual ja li donen un creixement negatiu del -3%. Un canvi molt radical!

Segons el butlletí del Banc d’Espanya, en un context en què la pandèmia i les mesures de contenció significarien un obstacle cada vegada menor per a l’activitat, el creixement del PIB repuntaria en el transcurs del 2021, recolzat en els fons europeus del programa Next Generation EU. Ara bé, un factor crucial en què es fonamenten aquestes perspectives de recuperació de l’activitat són les expectatives de millora de la situació sanitària. I, addicionalment, la recuperació es basarà també en el suport de la política monetària i fiscal i, en particular, en projectes de despesa acollits a la iniciativa del fons europeu esmentat. Lògic, sempre que siguem capaços de fer-ho bé. I d’això, malauradament, ja no n’estic tan segur.

I fa una reflexió final comparativa que pot semblar sorprenent, però que és certa. Diu que el comportament de l’economia espanyola en el període més recent probablement ha estat menys desfavorable que el d’altres grans economies de l’àrea de l’euro, en les quals el repunt dels contagis, que a l’estat espanyol s’observava des de l’agost, no va arribar fins a l’octubre, de manera que l’adopció de les corresponents mesures de contenció va ser igualment més tardana. Em sembla interessant i significa un bri d’esperança –ni que sigui pel decalatge temporal que representa– dins el context europeu, atès que les institucions internacionals ens col·loquen a la cua.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Confinament comarcal, limitacions horàries a la restauració i més: les noves mesures contra la covid a Catalunya
–Time: La nova tecnologia de seguiment i control que distribueix el vaccí de la covid als Estats Units (en anglès)
–Franceinfo Vaccinació contra la covid: França està preparada per distribuir totes les dosis? (en francès)
–Stat: L’autorització d’ús d’emergència dels vaccins contra la covid pot dificultar-ne l’accés mundial (en anglès)
–Rai News: La UE paga dotze euros per dosi del vaccí de Biontech/Pfizer i divuit per la de Moderna (en italià)
–The Guardian: 1918: el precedent d’unes festes de Nadal enmig d’una pandèmia (en anglès)
–South China Morning Post: Com Singapur va passar de l’èxit al fracàs i ara una altra vegada a l’èxit (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Andorra “s’integra” a l’Alt Urgell en l’àmbit de la mobilitat comarcal
Quins són els límits del confinament comarcal?
Consulteu ací si heu rebut l’ajut per a autònoms de la Generalitat de Catalunya
La restauració denuncia un “tancament encobert” per les noves restriccions
Quines restriccions s’aplicaran durant les festes de Nadal per la covid-19?
Ribó: “Amb el vaccí hi ha opció de celebrar les falles, però no al març”
Trump anuncia que el vaccí de Moderna “començarà a distribuir-se immediatament”
El cap de Malalties Infeccioses de Sant Pau demana que la gent es confini i avisa d’una situació insostenible
Torra narra la solitud que va viure a palau
El parlament de les Illes aprova el pressupost per a afrontar la covid-19 durant el 2021


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Quines restriccions s’aplicaran durant les festes de Nadal per la covid-19?
Puc visitar la família per Nadal? Quines restriccions de mobilitat hi haurà?
Quan podré sortir del meu municipi el cap de setmana?
Quins són els límits del confinament comarcal?
Consulteu ací el pla de reobertura a Catalunya
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Si sóc contacte d’un positiu de covid-19, què he de fer?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any