Report diari sobre el coronavirus: Els càlculs optimistes d’Illa sobre el vaccí i els retrets d’Aragonès a Sánchez per la falta de mesures

Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
11.11.2020 - 18:51
Actualització: 11.11.2020 - 19:48

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

La Generalitat Valenciana ha ampliat una setmana més el tancament perimetral perquè les dades epidemiològiques encara no aconsellen d’aixecar la mesura. Al Principat, el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha proposat públicament que el sector de la restauració serveixi menjar a les terrasses entre les 13.00 i les 16.00. El Departament de Salut no s’hi ha pronunciat, però el Gremi de Restauració ho ha considerat una “proposta de fireta” i “insuficient”, i continua reclamant a la Generalitat que aixequi la restricció. Per la seva banda, la portaveu del govern i consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha insistit que el Procicat podria flexibilitzar les mesures, malgrat que Salut és partidària d’allargar-les quinze dies més. El vice-president, Pere Aragonès, ha exigit al president espanyol, Pedro Sánchez, que aprovi una moratòria dels imposts dels sectors afectats per les restriccions i que apliqui un pla de xoc econòmic i social de manera urgent.

El ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, ha assegurat que el maig vinent pot haver-hi “un percentatge força rellevant” de la població de tot l’estat vaccinada. Ha dit que el govern espanyol podria disposar de vint milions de dosis de la farmacèutica Pfizer per a immunitzar uns deu milions de persones de franc. En relació amb el vaccí d’aquesta farmacèutica, la Comissió Europea ha comprat tres-cents milions de dosis anticipadament. Dos dies després de l’anunci de Pfizer sobre el 90% d’eficàcia del seu projecte de vaccí, Rússia ha assegurat que el seu vaccí Sputnik V en té un 92%, segons dades preliminars.

El govern espanyol ha decidit avui que demanarà una PCR negativa feta setanta-dues hores abans als viatgers provinents de països que considera de risc. També ha anunciat la rebaixa de l’IVA de les màscares, del 21% actual al 4%.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 380.145 casos, 17.381 morts i hi ha 927 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 52.154.460 confirmats i 1.285.075 morts. Del total de casos, 36.558.026 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 10.592.117 casos i 246.130 morts;
–L’Índia, amb 8.667.987 casos i 127.918 morts;
–El Brasil, amb 5.730.361 casos i 163.078 morts;
–Rússia, amb 1.836.960 casos i 31.593 morts;
–L’estat francès, amb 1.829.659 casos i 42.207 morts;
–L’estat espanyol, amb 1.417.709 casos i 40.105 morts.


La píndola de Jordi Goula: ‘Autònoms, de la desesperació a l’emprenyament’

Estic segur que cap dels cervells que van dissenyar l’operació de repartiment dels vint milions d’euros d’ahir no és autònom. Per la manera com es va fer i pel fons de la qüestió. I, a més, no té ni la més remota idea de què és patir dia a dia i l’angoixa de veure que et prohibeixen treballar, però no et donen ni un mínim suport que et permeti d’aguantar fins que s’acabi la maleïda pandèmia. Han sentit com a Alemanya, a França, a Bèlgica, els governs pagaran uns diners als autònoms mentre durin les restriccions, equivalents a un percentatge del que van guanyar l’any passat, i que els condonen les cotitzacions. I aquí veuen que són oblidats, que els fan pagar les cotitzacions i quan els prometen uns diners –una misèria, diguem-ho tot–, és una ensarronada.

Era evident que les reaccions no trigarien. Com apuntava a la píndola d’ahir, la primera va ser del govern mateix, que, conscient del seu error majúscul amb el col·lectiu més castigat, demanava disculpes per via de la consellera de Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, qui va assegurar que la Generalitat preveia d’ampliar els ajuts i mobilitzar més recursos per al sector: “Com a govern lamentem que no hagi anat com havia d’haver anat.” Em sembla molt trist que digués això, perquè el resultat era evident. Però les paraules més esfereïdores són les que va dir a continuació. “El problema real és que no tenim prou diners per a encarar això que la gent necessita. És una realitat del nostre país”, va dir en la conferència de premsa telemàtica després de la reunió d’urgència del consell executiu.

És clar que no hi ha diners. Ja ho sabem això. Del moment que la Generalitat s’ha convertit en una gestoria administrativa dels diners que vénen de Madrid, aquí no en tenim més que els que ens vulguin donar. És per això que en les seves paraules hi veig una contradicció evident. Què ho fa que la fiscalitat dels catalans sigui entre un 15% i un 20% més alta que la de la resta de ciutadans de l’estat espanyol, com deia no fa gaire el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre? Què ho fa que cada any volin més de 15.000 milions que ens hem guanyat, cap a vés a saber on? És el problema de tenir una gestoria amb embolcall de govern.

Acabo d’esmentar uns casos forans. Oblidem-nos de què passa a Alemanya, on sabem que són molt rics i lliguen els gossos amb llonganisses. Agafem el cas de Bèlgica. Resulta que al petit país de Jaques Brel han decidit que tots els autònoms que demostrin una aturada d’activitat d’una setmana pel cap baix podran percebre un ajut mensual de 1.291,69 euros bruts. Aquest reforç és previst fins que s’aixequi el confinament actual. També ha ordenat un seguit d’exempcions en les cotitzacions per als autònoms i els sectors més afectats en aquesta segona onada. El govern estableix una exempció de les cotitzacions per al tercer trimestre per a l’hoteleria, la restauració i els esdeveniments, a més dels sectors que demostrin pèrdues de més del 65%, respecte del mateix període del 2019. A Bèlgica són més rics que nosaltres, sí, però també tenen un deute públic que és superior al de l’estat espanyol –concretament del 115% del PIB, enfront del 110% de l’estat espanyol, el segon trimestre del 2020– i és ben probable que s’endeutin més, per evitar l’enfonsament de l’economia.

Sí, em direu que ells són un país, ve’t aquí la diferència. Nosaltres, som una autonomia i si necessitem més diners hem de pidolar a l’estat que ens torni un bocí d’allò que es queda cada any. I això, l’experiència ens diu que no ho fan. Ho va dir ahir ben clar Meritxell Budó. “El suport de l’estat als autònoms no tan sols ha estat de zero euros, sinó que ha incrementat la quota d’autònom”, per la qual cosa va demanar a l’executiu de Pedro Sánchez que destinés diners a ajudar les famílies i empreses afectades pel coronavirus. Jo crec que no ho farà, senyora Budó, tret que sigui cafè per a tothom, i no oblidi que allà tampoc no tenen calés, ni sembla que en vulguin demanar més, com fan la resta de països.

Ve’t aquí un problema que cada dia es fa més gros i que ja veurem on ens porta. Una Generalitat ofegada financerament, que fins a la pandèmia ha anat tirant, però que quan els catalans li reclamen ajuda –una reclamació més que justa en aquests temps de dolor– segons els diners que aporten, no pot fer-ho i ho ha de demanar a Madrid. I això la gent ho ha de veure, tant si creu en la necessitat d’una Catalunya sobirana com si no, tant hi fa. És com si de cop i volta ens haguéssim despertat d’un son de molts anys en què tot allò que s’havia dit i escrit sobre aquesta necessitat es fes realitat. I hem de dir que no podem ajudar a la nostra gent!

Els autònoms, que són gent espavilada per definició, ja ho han vist i s’han començat a bellugar. Ahir a la tarda va néixer un projecte que porta per nom Revolta dels Autònoms. Té la voluntat de coordinar el malestar entre els afectats i tothom s’hi pot adherir per Telegram. Diuen que aquest sistema d’ajuts “és injust, degradant i no soluciona els problemes” i exigeixen la dimissió immediata dels consellers que consideren responsables, Chakir El Homrani i Jordi Puigneró. Al manifest penjat a la web també demanen un augment dels ajuts, que se simplifiqui el procés de sol·licitud i que els diners es distribueixin d’acord amb els criteris redistributius i no pas premiant l’ordre de presentació de la sol·licitud. És a dir, com si fos la llei de la selva. Aquesta tarda ja hi havia gairebé cinc mil adherits. No sé quin recorregut tindrà, perquè és molt difícil de reunir gent tan diversa i amb problemes tan diferents i, per definició, amb un tarannà més aviat individualista. Però una cosa és clara: ahir molts autònoms van passar de la desesperació a l’emprenyament i allò que pugui venir després ja es veurà.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: [DADES] Castella i Andalusia, els territoris de l’estat espanyol que oculten més morts de la covid
–BBC: Immunitzant el món contra la covid-19 (en anglès)
–Le Monde: Quan podem esperar el vaccí? Qui serà prioritari? (en francès)
–Publico: Raigs X en tres brots: com la covid-19 es va estendre en aquests llocs de feina (en portuguès)
–La Stampa: Així es combat el coronavirus a les UCI, enmig del terror de l’última trucada  (en italià)
–The New York Times: Aquestes viles van confiar al mateix doctor els tests de detecció. Els va cobrar 1.944 dòlars per mostra (en anglès)
–El País: Dona, jove i malalta sis mesos després d’haver-se curat: així són els afectats per la covid de llarga durada (en castellà)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

“Per culpa de la pandèmia, hauré d’esperar com a mínim un any més a veure la família”
Aragonès retreu a Sánchez que no suspengui els imposts dels sectors afectats per les restriccions
El País Valencià ampliarà una setmana més el tancament perimetral
El govern espanyol rebaixa l’IVA de les màscares del 21% al 4%
Brussel·les compra anticipadament 300 milions de dosis del vaccí de Pfizer-BioNTech
Rússia assegura que el vaccí Sputnik V té una eficàcia del 92%
El govern espanyol exigirà una PCR negativa als viatgers procedents de països que considera de risc
Comença a Castelló la fira TROVAM 2020, un exercici de resistència del sector musical
Una nova edició d’altura del ‘Pickwick’ de Dickens, en la versió de Josep Carner, acoloreix un Any Carner destenyit per la pandèmia


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €

Més notícies