Els registres civils calculen que a l’estat espanyol, d’ençà del començament de la pandèmia de la covid-19, hi ha hagut 61.739 morts més que no pas les previsions inicials, mentre que el govern espanyol n’ha notificades 39.345.

Les morts s’anoten al registre sense indicar-ne la causa i, per tant, no es poden atribuir netament a la covid-19, però coincideix amb els pitjors moments de la pandèmia, amb dos períodes d’excés de mortalitat. Un primer, de més intensitat, entre el 10 de març i el 9 de maig, amb un excés de 44.592 morts; i un segon que va començar el 20 de juliol, i en la qual encara ens trobem immersos, i que ja ha causat 17.147 morts.

Tot indica, doncs, que el volum de morts a causa del coronavirus és molt superior del que diuen les xifres del govern espanyol. De fet, hi ha una diferència de prop de 15.000 morts entre les que notifica el Ministeri de Sanitat espanyol i la suma de les que reporten les comunitats autònomes. Principalment, es deu al fet que l’estat espanyol no inclou els morts de fora els hospitals, tot i que en té les dades, ni tampoc els qui tenien símptomes però no se’ls va arribar a fer cap prova.

Per exemple, la Comunitat de Madrid reporta 18.199 morts per la covid i l’excés de mortalitat es calcula en 16.824, però el govern espanyol ho rebaixa a 10.850. De la mateixa manera, Catalunya notifica 14.631 morts, l’excés de mortalitat és de 13.901, però el govern espanyol en reporta menys de la meitat, 7.270. Això fa que la incidència de morts a l’estat espanyol disminueixi en les xifres europees i internacionals.

Entre els governs autonòmics, els que reporten unes dades més esbiaixades són, d’una banda, Andalusia, que va ser poc afectada durant la primera onada i on es calcula que realment hi ha hagut el doble de morts que les xifres registrades; i d’una altra, Castella-la Manxa i Castellà i Lleó (que especifica que només recull dades d’hospitals), ambdues molt afectades per la covid i que reporten una quantitat menor que la que recullen els registres civils.

L’excés es concentra en aquestes tres comunitats. Si tinguéssim en compte les dades dels governs autonòmics, es passaria dels 39.000 morts a més de 53.500. La resta de comunitats mostren unes dades similars a l’excés de morts, o fins i tot més morts que l’excés observat. Catalunya i les Illes registren més morts per la covid que no pas l’excés, i passa igual a l’Aragó, Ies Illes Canàries, Galícia, Madrid, el País Basc, Navarra, Múrcia i la Rioja.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.