Es reobre el judici sobre la involucració de Trump en l’assalt al Capitoli

  • S'hi decidirà si es posposa de nou la publicació dels documents interns de la Casa Blanca relacionats amb la insurrecció del 6 de gener

VilaWeb
Redacció
30.11.2021 - 09:00

Avui es reobrirà el judici oral sobre la publicació dels documents interns de la Casa Blanca, entre els quals s’hi inclouen materials com trucades i clips de vídeo, relacionats amb l’assalt al Capitoli del passat 6 de gener. El cas s’emmarca dins la investigació del Comitè de la Cambra dels Representants dels Estats Units sobre el paper de Donald Trump com a instigador de la insurrecció, que pretenia evitar el nomenament de Joe Biden com a president. Unes set-centes persones han sigut arrestades els darrers mesos en relació amb l’esdeveniment.

L’Arxiu Nacional dels EUA, que custodia els documents, els havia de fer arribar al comitè el passat 12 de novembre, però la cort federal d’apel·lacions de Washington D.C. va autoritzar la petició de l’equip legal de l’ex-president Trump per a blocar-ne temporalment la publicació. Els arxius detallen les comunicacions de Trump i els seus assessors durant els fets del 6 de gener, i com a tals es consideren una prova cabdal per a la investigació del comitè.

Els advocats de Trump al·legaren aleshores que la petició s’havia presentat perquè necessitaven més temps per tal de preparar una altra petició per a posposar la publicació dels documents de forma indefinida. L’equip legal de l’ex-president argumenta que els registres de la Casa Blanca on s’emmagatzemen els documents estan protegits per la doctrina legal del privilegi executiu, que blinda la publicació de certes comunicacions privades del president. Tanya Chutkan, jutgessa federal, havia decretat prèviament que Trump no podia reclamar privilegi executiu sobre els documents demanats pel comitè.

Els representants de l’ex-president s’han referit a l’intent de publicació dels documents com a una “expedició de pesca il·legal i vexatòria avalada obertament per [el president] Biden i dissenyada amb l’objectiu d’investigar per mitjans inconstitucionals el president Trump i la seva administració”.

Tècnics dels Arxius Nacionals han identificat més de 1.500 pàgines de diversos documents que serien rellevants per al cas. Els documents inclouen el diari presidencial, com també els arxius personals de l’aleshores cap de gabinet de la Casa Blanca, Mark Meadows, i l’aleshores secretària de premsa de Trump, Kayleigh McEnany. El comitè ha interrogat més de cent cinquanta testimonis i ha citat nombrosos alts càrrecs de l’administració Trump, entre els quals destaca la mateixa McEnany o l’assessor en cap de l’ex-president Stephen Miller.

Els experts temen que Trump podria estar entorpint deliberadament la investigació en anticipació d’una victòria republicana a les eleccions al Congrés, que inclou la Cambra dels Representants i el Senat, de l’any vinent. Si bé el comitè dos dels onze membres del comitè pertanyen al partit de l’ex-president, els legisladors republicans l’han desautoritzat en nombroses ocasions, i es preveu que l’aboleixin si recuperen el control de la Cambra de Representants el 2022.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any