15.12.2024 - 21:40
Un llibre per a salvar les llibreries. Aquesta és una de les raons de ser de Renàixer del fang (Ara Llibres), una obra col·lectiva amb texts originals i fins ara inèdits d’escriptors, intel·lectuals i periodistes del País Valencià, com ara Vicent Baydal, Núria Cadenes, Ricard Chulià, Gemma Pasqual i Esperança Camps. Tots els beneficis obtinguts seran destinats a la reconstrucció de les llibreries danyades per la gota freda, però més enllà de ser un acte de solidaritat també pretén ser una manera de narrar-se: del País Valencià i lluny de les mentides. Amb emotivitat i pulsió catàrtica, però també reivindicativa.
Evitar un relat en contra nostre
“Vam veure com l’extrema dreta intentava d’aprofitar-se del dolor de la nostra gent”, assenyala Joan Carles Girbés, el director editorial d’Ara Llibres, que signa el pròleg. “No ens resignarem de cap manera que reescriguen la nostra pròpia història des de fora; som nosaltres, els valencians, els qui hem de fixar el relat. És el nostre deure, la nostra responsabilitat. El llibre és escrit en calent i aquest també és un gran valor per a la posteritat.”
De fet, al pròleg Girbés ho deixa molt clar. Parafrasejant Joan Fuster diu que “tot relat que no fem nosaltres serà fet contra nosaltres”, i és per això que calia aplegar, amb certa rapidesa, totes aquestes veus. Concretament, són Pasqual Alapont, Xavier Aliaga, Manuel Baixauli, Vicent Borràs, Vicent Baydal, Núria Cadenes, Esperança Camps, Paco Cerdà, Ricard Chulià, Mercè Climent, Martí Domínguez, Zahia Guidoum, Víctor Maceda, Gemma Pasqual i Ferran Torrent. “Malgrat el poc marge de temps que teníem, han estat capaços de descriure, amb múltiples perspectives i amb les paraules justes, el drama que vivim. Hi ha textos més periodístics al costat d’uns altres més literaris, i tots junts formen un mosaic que entrellaça testimonis punyents amb reflexions sobre les causes i les conseqüències. Es tracta de fer justícia a les víctimes i als damnificats, i que el drama col·lectiu que patim no s’oblide mai ni acabe manipulat i prostituït per part d’oportunistes i aprofitats”, afegeix Girbés.
Un mosaic de testimonis diversos
Alguns dels autors han viscut la catàstrofe en primera persona, com ara en el cas de Ferran Torrent, que va veure com una gran tromba d’aigua entrava a casa seva i n’arrasava els baixos. Uns altres autors, com ara Núria Cadenes, no ho han viscut de tan a prop, però han provat de reflectir el patiment col·lectiu i centrar-se en alguns casos. “Encara hi penso, en els que falten, que són pràcticament tots. Només he intentat que hi quedés reflectit, representat, el patiment de tanta gent, tantíssima. El patiment concret. Les persones que van quedar atrapades a les carreteres; les que anaven pel carrer; les que eren a casa quan hi va entrar l’aigua. No em trec del cap el pare agafant els seus fills i l’aigua que els hi arrabassa. Són moltes les coses que han passat i que no he escrit. És impossible d’abastar-les. En la simple exposició dels fets hi ha la denúncia de la desídia criminal de Mazón i la seva trepa del PP: el desinterès, la inutilitat, el seu ridícul anar tirant de la rifeta mentre la gent ja estava, literalment, amb l’aigua fins al coll. O morta. Morta. No és perquè sí, que quan surten al carrer els criden assassins. El contrast és tan cru que no cal posar-hi additius. Per això he escrit un relat de fets: perquè parlin ells”, explica.
En el cas de Girbés, planava el record de la pantanada de la Ribera del 1982, que va viure d’infant. “Les imatges d’ara em porten inevitablement a aquell drama, que continua ben viu en la memòria col·lectiva, tan semblant als efectes d’aquesta DANA en molts aspectes. Jo era un xiquet, aleshores, però recorde vivament tot el que va passar després, durant dècades: l’abandonament de les institucions, les ajudes que no arribaven, els deutes que s’havien de tornar als bancs… Per això és important actuar de pressa ara, mobilitzar la ciutadania amb accions solidàries i positives que creen consciència del drama i que puguen contribuir de manera efectiva i directa al redreçament del país.”
Un acte d’amor a les llibreries
En concret, els establiments afectats i amb què el llibre col·laborarà són Somnis de Paper i Librolandia de Benetússer, Bufanúvols de Catarroja, la Moixeranga de Paiporta, Pasarella de Picanya i Paiporta, Libro Ideas d’Aldaia, Samaruc i la Casa de Paper d’Algemesí, l’Esplai de l’Alcúdia i Lazarillo d’Albal. Llibreries que són el teixit cultural de moltes poblacions devastades. “No ens podem permetre que desapareguen. Com tampoc la de les editorials afectades, a qui dediquem un espai al llibre. Però no volíem fer una acció simbòlica i efímera: ens proposem des del principi ser útils i efectius. Renàixer del fang és un acte d’amor a les llibreries per part de tothom que ha contribuït a fer-lo realitat en un temps rècord, i també de cada lector que, amb la seua compra, els faran arribar alhora el seu escalf i els recursos econòmics. Fer cultura des del País Valencià i en la llengua pròpia és, encara ara, un acte d’heroïcitat. Amb pocs mitjans de comunicació vertaderament propis i un govern hostil i contrari a qualsevol expressió d’intel·ligència, la cultura valenciana ho té molt, molt complicat, i els llibres són també una eina de combat imprescindible”, diu Girbés.
Cadenes descriu com una “abraçada col·lectiva, i ben material, necessària” la publicació del llibre, que ha de servir per a la reconstrucció de la cultura. “A més a més, un llibre també roman, i penso que és important que aquest moment ens quedi a la memòria col·lectiva, que siguem capaços de bastir-lo a moltes veus i que ens quedi. És la ràbia de saber què ha passat, i les morts que eren evitables; és l’exemple que ha donat aquest poble, també, de solidaritat imprescindible i resiliència. Tot plegat ja forma part d’això que som. Per dignitat i per justícia, no deixarem que es difumini.”
El 20 de desembre se’n farà l’acte de presentació, a les 19.30 a la Nau de la Universitat de València. S’hi farà una taula rodona amb Arantxa Carceller i Eva Vázquez, llibreteres de la Moixeranga de Paiporta; Cristina Durán, il·lustradora; Esperança Camps, periodista de VilaWeb i una de les autores del llibre; Ricard Peris, editor d’Andana, i Joan Carles Girbés. Més autors del llibre, com ara Mercè Climent, Martí Domínguez, Zahia Guidoum, Ricard Chulià, Pasqual Alapont, Vicent Borràs i Gemma Pasqual, llegiran fragments dels seus texts.