Registrades les signatures per a demanar que es retire el decret d’homologació del C1 de català

  • El 60% del professorat de l’assignatura de català ha signat la campanya

VilaWeb
Redacció
17.05.2023 - 18:15
Actualització: 17.05.2023 - 18:39

L’Associació Cívica per la Llengua el Tempir, STEPV-Intersindical Valenciana i Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua han registrat prop de dues mil signatures en la Conselleria d’Educació per a exigir la retirada del projecte de decret pel qual es regula el reconeixement de la competència lingüística de català per a l’homologació dels estudis en el sistema educatiu valencià, que és en tramitació.

Aquest decret regula que l’alumnat que aprove amb un set o més l’assignatura en el batxillerat, obtindrà el C1 d’acreditació del nivell de la llengua. La campanya de signatures va adreçada sobretot al professorat de l’àrea de català. En total, han signat 840 docents, que representen el 60% del professorat de l’assignatura. Per a les entitats és “evident” que la major part del professorat, que és qui ha de posar en pràctica la mesura, s’hi oposa.

Les entitats denuncien que el decret d’homologació respon a un pacte polític entre la Conselleria d’Educació i Funció Pública per a establir el requisit lingüístic en la funció pública a canvi d’aconseguir el C1 en el batxillerat. A més, diuen que no hi ha una avaluació de l’aplicació del PEPLI (Programa d’Educació Plurilingüe i Intercultural).

Entre altres raons per a la retirada, consideren que el currículum de català és molt més extens que no pas les competències en comprensió, expressió oral i escrita, i la mediació, i no està pensat per atendre eixes exigències. Així, el professorat de català hauria de prescindir de la majoria de currículum per a garantir que el seu alumnat assoleix els nivells recomanats en el decret, fet que seria il·legal, segons les entitats. “Això trasllada al professorat de valencià una responsabilitat que no li correspon i una pressió terrible davant famílies i alumnat”, denuncien.

El Tempir, STEPV i Escola Valenciana defensen que per a acreditar el nivell lingüístic cal presentar-se a una prova específica davant els organismes competents, que són l’EOI, la JQCV i CIEACOVA. Asseguren que aquest decret repercuteix negativament en el prestigi social de la llengua i que no contribuirà al seu ús social. “Cal una intervenció real i urgent per a evitar el greu retrocés social del valencià”, diuen.

A banda d’aquestes entitats, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua també s’hi va pronunciar en contra perquè, segons que va recordar, l’escala que compara el nivell de competència entre els diferents idiomes l’estableix el Consell d’Europa amb el Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües, el MECRL.

Un decret que encara no és vigent

Aquest decret contra el qual protesten l’STEPV, Escola Valenciana i el Tempir encara no és vigent perquè no s’ha aprovat en el ple del Consell. Per fer-ho, calia un dictamen del Consell Jurídic Consultiu que fins avui mateix no ha arribat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any