Les universitats i Escola Valenciana demanen que la nota de català de batxillerat no s’assimile a un nivell de competència lingüística

  • Les entitats consideren que això devalua el prestigi de la llengua i no estimula l'adquisició de coneixements

VilaWeb
Redacció
20.12.2022 - 10:41
Actualització: 20.12.2022 - 11:28

Les Unitats d’Educació Multilingüe de les universitats de València, Alacant i Jaume I de Castelló i el departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant i L’Institut Interuniversitari de Filologia demanen, amb Escola Valenciana, que el fet d’aprovar l’assignatura de Valencià: llengua i literatura amb un 7 al batxillerat no siga un reconeixement automàtic de la competència lingüística. Això és el que preveu el reglament que regula la capacitació lingüística del funcionariat valencià fet públic recentment. Segons el document, si la nota és un 7, el nivell que s’assoleix automàticament és un B2 i si és més d’un 7 en els dos cursos de Batxillerat, se li reconeix un C1.

En una nota feta pública avui, les universitats i Escola Valenciana consideren que obtenir aquesta nota no garanteix un coneixement suficient de la llengua. “La proposta no té un fonament suficient i comportarà un perjudici no sols al coneixement que té la població del valencià formal, sinó, més encara, al prestigi social de la llengua”.

Consideren que, actualment, l’administració no té informació suficient per a acreditar que l’alumnat que acaba els estudis de Batxillerat ha aconseguit el nivell equiparable a un B2. “No consta que s’haja avaluat el nivell de llengua amb què l’alumnat acaba aquesta etapa educativa”. També consideren que la concessió del C1 dins el Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües no correspon a una qualificació numèrica, sinó a l’adquisició d’uns graus de competència i d’uns coneixements diferents.

Les entitats que signen la petició a la conselleria consideren que si s’aplica la mesura adoptada, es devaluaran els títols de coneixement de la llengua que ara expedeixen les entitats acreditades, els centres d’idiomes o les institucions universitàries. “Això desincentivarà l’adquisició efectiva de la competència comunicativa en aquesta llengua i consolidarà la percepció del valencià com a llengua de segona”, diu el comunicat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any