L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, preocupada per l’homologació lingüística prevista per la Conselleria d’Educació

  • La institució ha anunciat que elaborarà un informe sobre la qüestió per ajudar a trobar solucions més satisfactòries

VilaWeb
Fotografia: Prats i Camps.
Redacció
26.12.2022 - 15:29
Actualització: 26.12.2022 - 18:45

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que presideix Verònica Cantó, ha emès avui un comunicat en què expressa la preocupació sobre les conseqüències del decret que regula la competència lingüística. D’aquesta manera, l’AVL s’afegeix a més entitats i personalitats que posen en dubte l’eficàcia del decret elaborat per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports.

Segons la normativa de la conselleria, els alumnes que acaben l’ESO obtindran automàticament un B1 de valencià. Aquells alumnes que acaben el batxillerat amb una nota superior al 7 a l’assignatura de valencià aconseguiran un C1. És un decret retroactiu per a tots els estudiants de cursos anteriors al 2021-2022, i les acreditacions es podran sol·licitar a la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià.

L’Acadèmia recorda que l’escala que compara el nivell de competència entre els diferents idiomes l’estableix el Consell d’Europa amb el Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües, el MECRL. I diu també que, amb l’homologació que ha previst, la conselleria assumeix que el sistema educatiu valencià garanteix la competència lingüística del MECRL, que en els casos del B2 i el C1 demana una fluïdesa alta en l’expressió i un grau important de comprensió oral i escrita en qüestions i texts complexos.

Arran d’això, l’AVL demanarà de reunir-se amb els responsables polítics de la conselleria i elaborarà un informe sobre la qüestió “que puga contribuir a una major entesa social i que aborde solucions satisfactòries”, segons que diuen en el comunicat.

Augmenta el malestar

Aquesta reacció de l’Acadèmica Valenciana de la llengua s’afegeix a les que ja han expressat entitats com ara Escola Valenciana i les Unitats d’Educació Multilingüe de les Universitats de València, Alacant, Jaume I de Castelló, el Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant i l’Institut Interuniversitari de Filologia Catalana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any