Reformar la sedició? Una història d’impotents, irresponsables i frívols

  • El rerefons real del debat és la persistència d'un concepte profundament autoritari, reaccionari i repressor sobre com ha de funcionar la societat

Vicent Partal
24.10.2022 - 21:40
Actualització: 24.10.2022 - 21:42
VilaWeb

Ahir la reforma del peculiar delicte de sedició va tornar a fer uns quants titulars. El primer, desconcertant, tenia per protagonista Gabriel Rufián. El candidat estrella d’ERC a les eleccions locals de l’any vinent es va despenjar en una entrevista radiofònica afirmant que a la gent no li interessa aquest tema. Des que ha tornat al poble, Rufián prova de fer el paper de descamisado, però sempre corre el perill que la manca de recursos intel·lectuals i l’afany de ser el més graciós i ocurrent li facen males passades.

Com va passar ahir, quan, hores després, el seu partit, i Junts també, van eixir com un sol home a criticar Miquel Iceta, perquè el ministre de Pedro Sánchez s’havia despenjat amb unes declaracions en què deixava entendre que la reforma del delicte de sedició no arribaria enguany, tot i haver-s’hi compromès en la taula de diàleg. I també que quan arribàs seria una mera rebaixa de les penes, a la meitat, i no la reforma del delicte en si. I encara menys l’abolició, que és l’única decisió sensata que l’independentisme hauria d’exigir.

Sobre aquest tema Pedro Sánchez ja ha mentit tant i d’una manera tan repetida que creure-se’l tan sols pot ser un acte de fe. Cal reconèixer que els seus socis del govern de coalició, Unides-Podem, han treballat molt de fa temps per aconseguir aquesta reforma del delicte de sedició, perquè entenen que va molt més enllà de la situació dels exiliats o dels represaliats catalans pendents de judici, però alhora que seria el primer pas constatable en l’agenda de la desjudicialització. Ara, com es veu, la cosa és molt lluny de restar clara.

I això malgrat que la qüestió és transcendent en termes democràtics, més enllà del debat independentista. Iceta mateix reconeix, com ha dit Sánchez alguna vegada, que el delicte de sedició –sobretot tal com s’ha interpretat en la sentència del procés– no encaixa de cap manera en la legislació europea: de fet, solament San Marino, que és fora de la UE i és un microstat políticament pintoresc, té un delicte semblant, amb unes conseqüències més o menys homologables a les del cas espanyol.

Però amb una diferència important, fins i tot amb el cas de San Marino. I és que la sentència contra el procés ha desencadenat un xoc de conseqüències imprevisibles entre la interpretació que el tribunal espanyol fa d’aquest delicte i el dret de manifestació i la llibertat d’expressió. Tant si ets independentista com si no. Perquè diu que allò que és jurídicament rellevant és la desobediència en massa, generalitzada i no violenta als agents de l’autoritat i als jutges, amb independència de la causa que la motive. I perquè afirma que el bé jurídic protegit és “l’ordre públic” –un “ordre públic” que defineix, i no és casual, com “el funcionament normal de les institucions i dels serveis”. I aquesta definició és extreta paraula per paraula de l’article 1 de la llei franquista 45/1959. Qualsevol manifestació, posats en aquest context, pot ser convertida en sedició.

Al capdavall, el rerefons real de tot plegat és, doncs, la persistència d’aquest concepte profundament autoritari, reaccionari i repressor sobre com ha de funcionar la societat. I en vista d’això cal constatar, i cal lamentar, la impotència dels partits independentistes que han perdut el nord mirant de moure’s dins la cotilla constitucional, la irresponsabilitat i la covardia del govern espanyol i el PSOE i sí, també, les brometes frívoles de Gabriel Rufián.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
24.10.2022  ·  22:09

Queda molt clar que Espanya és un país que es regeix per l’antic règim. Anterior al segle XVIII. No veure-ho i voler jugar amb aquestes normes, només pot dur al desastre

Rosa MONTSERRAT
Rosa MONTSERRAT
24.10.2022  ·  22:16

L’autorisme més descarnat és el que ens espera si es cumpleixen els pronòstics per una nova societat “made in USA i els 40 que anaven amb Alí-Baba”.

Joan Guasch
Joan Guasch
24.10.2022  ·  22:26

Bé, res de nou. De fa temps ja sabem qui mana realment a España i ja sabem qui s’empassarà rodes de molí gegants i ens voldrà vendre que han aconseguit acords tan importants com que podrem parlar català a casa sense impediments, ei, si no molestem els veïns monolingües.

Joan Guasch

Francesc Aguilar
Francesc Aguilar
24.10.2022  ·  22:34

L’opressió i repressió espanyola només s’aguanta amb una injustícia legal , com el delicte de sedició , o si no injustícia judicial, amb un aparell franquista corrupte.

Gregori Dolç
Gregori Dolç
24.10.2022  ·  22:38

Totalment d’acord amb l’editorial d’avui. Qualsevol decisió que no siga la derogació del delicte de sedició, és contraria als drets fonamentals a la llibertat d’expressió i manifestació. Sense oblidar la promesa electoral de derogació de la llei mordassa, promoguda pel feixista Fernández Diaz. A què juguen aquesta gent?

Miquel Amorós
Miquel Amorós
24.10.2022  ·  22:46

M’agradaria veure, com els i ha quedat la cara a ERC, amb les manifestacions de Sanchez and co.
ERC, el capdavanters del pacte amb l’Estat i el desgavell que provoca la seva actitud tossuda amb la taula de diàleg i amb el diàleg amb aquest Estat espanyol acostumat a no dialogar.
Però darrera d’ERC hi va una part de JUNTS (la part Convergent) i la CUP, que ja ha començat ha pactar amb l’Estat espanyol per la vergonyosa tornada de la Anna Gabriel.
I la part de JUNTS més pro-independentista i més Puigdemontista té problemes per a sobreviure, atacada per totes bandes. I de tant en tant algú sucumbeix.
Ara, per exemple, el tema del Dalmases, claríssimament s’utilitza per a desgastar aquesta part de JUNTS més fidel a l’1 d’octubre.
Al final, la solució serà fer la famosa llista cívica amb l’incorporació de les personalitats que vulguin. Com si ho vol la Laura Borràs, però sense el partit.
Un partit que el pobre Turull està intentant preservar però no sé si aconseguirà reeixir.
Perquè l’ou de la serp hi serà sempre dins. Com per exemple, aquest Xavier Tries que necessiten com a candidat de Barcelona però que és un Convergent confés i es va pronunciar pel NO.
El problema és que la Convergència de la ‘pagueta’ i ‘que hi ha d’allò meu’ sempre hi serà.
I això és un problema fins que no aconsegueixin fer net.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
24.10.2022  ·  22:54

Debat innecessari que ens endinsa en el marc jurídic i polític autonomista del poder castellà i ens distreu de l’objectiu.
El nostre objectiu és la independència, ha de ser la independència, no pas modificacions del codi penal de l’estat espanyol.
Si ens en volem independitzar és, precisament, perquè l’estat espanyol és estructuralment irreformable, oi?
Prou ensarronades!

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
24.10.2022  ·  23:05

En aquestes situacions va bé recordar que, en època medieval, els grans blocs de granit es trecaven amb un seguit de petites falques de fusta de roure i una mica aigua. Ara s’ha actualitzat però el principi és el mateix.
És interessant preguntar-nos si som un bloc de granit de Cuelgamuros o uns picapedrers…i, si la indignació ens ho permet, no equivocar la resposta.

Jaume Riu
Jaume Riu
24.10.2022  ·  23:13

LA MATEIXA INTENCIÓ
L’ordre públic és la dèria dels dictadors, que per això Franco tenia el Tribunal de Orden Público i ara, des de 1977 en diuen Audiencia Nacional per dissimular, però té la mateixa funció.
Acabada la guerra, el general Emilio Mola quan parlava del TOP deia que la repressió hauría de «sembrar el terror, hay que dejar sensación de dominio eliminando sin escrúpulos ni vacilación a todos los que no piensen como nosotros», literalment, per això no ho tradueixo.
I som allà on érem, doncs a amb el delicte de sedició que descriu la desobediència en massa, generalitzada i no violenta als agents de l’autoritat i als jutges, amb independència de la causa que la motivi, ens venen a dir que es tracta de protegir “l’ordre públic” que vol dir “el funcionament normal de les institucions i dels serveis”.
En definitiva, quan Pedro Sánchez o qui el recolza, diu que cal preservar aquest invent del delicte de sedició, ni que sigui en un 50%, el comparo al general Mola i hi veig la mateixa intenció.

Francesca Parera
Francesca Parera
25.10.2022  ·  01:02

Com podem seguir aguantant i suportant tanta injustícia, tan patiment?… Tal vegada els catalans som un xic massoquistes, o covards, o indecisos. Al llarg de la història tenim molts exemples del que pot aconseguir la força de la gent. És innegable, és potent, és infinita… Però sembla ser que, en aquest segle XXI, no la sabem organitzar. I així van passant els anys, immersos en un somni que veiem llunyà. Quan despertarem?… Jo vull veure i viure la independència de Catalunya. El naixement d’un nou Estat a Europa.

Marià Puig
Marià Puig
25.10.2022  ·  06:39

Mai es farà res, si no hi ha voluntat d fer-ho.

carme escudero
carme escudero
25.10.2022  ·  06:56

Per fí algú opina en referència a un personatge com en Rufian. “ Manca de recursos intel•lectuals” gran i generosa definició!!! Personatge fosc al gran teatre del Congreso al servei dels interessos espanyols.

Albert Miret
Albert Miret
25.10.2022  ·  07:34

Ai, ai, ai, que la tauleta dels collons torna a fotre aigua. Sembla que els favors a ERC comencen a defallir. Al Sánchez ja li sembla que li sobren “apoyarés” des d’altres cantons, i el vot d’ERC ja se’l comença a passar per l’arc de triomf, i amb el baix preu del vot, també hi van totes les promeses fetes pel camí. Potser és que no era tan fàcil anar denunciant i acomiadant els consellers de Junts, perquè sense Junts, i després d’haver traït el país, ERC es va quedant primeta i cada vegada més sola. Tan sola s’està quedant, que ja no li queda cap altre remei que aliar-se amb partidets anti catalans, i per descomptat antiindependentistes, amb el cada vegada més pròxim futur de quedar-se solet en pilota picada al mig del carrer. I és que no és tan senzill burlar-se d’un poble.

Joan Montagut
Joan Montagut
25.10.2022  ·  07:52

Talment, senyor Partal.

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
25.10.2022  ·  07:53

El delicte de sedició és un mal estructural d’aquesta democràcia que tenim. És un fonament podrit que entrebanc una sèrie de drets fonamentals com són la llibertat d’expressió i la de manifestació.
No es problema de l’independentisme. És un problema de l’estat espanyol.
Els jutges ho han aplicat als fets del 21-S i l’1-O però, si volen, ho poden aplicar a tot el que els pugui interessar.
L’estirabot del Rufián també forma part d’aquests fonaments podrits.
Senyor Melitó aprofiti algun altre comentari per fer una relació de falques utilitzades o que es podrien utilitzar per remoure aquest bloc de granit que tenim davant. El mateix Rufián potser li agrairia. I el MHP, també. No em digui “fer pressió” a seques perquè estaríem en el mateix.
Amb quines coses es pot fer pressió?

Agustí Delgado
Agustí Delgado
25.10.2022  ·  07:55

La descripció de Rufián no pot ser més precisa.

Jordi Torres
Jordi Torres
25.10.2022  ·  07:56

Quan un estat autoritari es vol disfressar amb un vestit de democràcia, li queden moltes costures visibles. No es pot anar de la voluntat suprema del poble a la voluntat suprema de l’estat sense haver de fer salts pel camí, inexplicables des d’una òptica democràtica. El delicte de sedició n’és un d’important, i cal que els independentistes l’ataquem amb tota la força que siguem capaços. Perquè és per les costures per on es desfarà aquest vestit.

Pilar Bota
Pilar Bota
25.10.2022  ·  08:11

L’abolició de la sedició és el que han d’exigir, si no ho fan ara que els necessiten, quan ho faràn?

Carles Serra
Carles Serra
25.10.2022  ·  08:18

Cap novetat Vicent, que el PSO€ no compleix els pactes, és més que vell com tota la seva història; podríem posar tants exemples, com dir que ER sempre ha preferit pactar amb aquesta espaÑa franquista i corrupte, que abans de lluitar per ser lliures d’aquesta espaÑa; és com el PSO€ que es defineix socialista i democràtic, quant tots sabem que ni és socialista ni democràtic; els seus fets ho demostren, com ER que es defineix d’esquerres i independentista, quant la seva història i els fets actuals demostren tot lo contrari, ni d’esquerres ni independentistes.
Com va dir en Fachín, el gran problema és la mentida, que molts de nosaltres la donem per bona.
Si apreciat Vicent, LA MENTIDA
Per cert, avui corre per les xarxes el sou d’aquest Rufian 128.000€ + dietas; un element que no se li coneix ni ofici ni benefici, simplement un Lerruxista.

enric arquimbau
enric arquimbau
25.10.2022  ·  08:21

La colonització és un crim. La sedició, és de qui atempta contra la condició humana de qui vol recuperar la llibertat i pacíficament.

Joan Aguilà
Joan Aguilà
25.10.2022  ·  08:38

El que hem de fer els catalans és la independència. Que Espanya faci el que vulgui amb la seva llei franquista del delicte de sedició. El problema no és aquesta llei. És la mentalitat de la gran majoria de la societat espanyola, contraria a les llibertatts i valors que desitgem i profundament catalanofòbica.

Pep Agulló
Pep Agulló
25.10.2022  ·  08:49

DUES CARES DE L’AUTORITARISME

PROHIBINT. Hi ha dues variants en què és manifesta l’autoritarisme. L’una, prohibint la diversitat ideològica, prohibint els partits. Obediència absoluta al líder. Dictadura.

CASTIGANT. L’altra, simulant formalment una democràcia, però amb unes lleis, com la de sedició espanyola, que puguin garantir, de facto, tornar a la primera variant, guardant les formes en un exercici d’interpretació de la justícia (feixista), fent delicte de la llibertat d’expressió, la llibertat de manifestació, etc.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
25.10.2022  ·  08:51

Torno a recordar als companys subscriptors que la ER del Gran Botifler Oriol Junqueras no mereix que de li posi la “C” de Catalunya.
Potser algun dia recuperi aquesta C quan els votants independentistes honestos foragitin de la cúpula a Junqueras, Sergi Sol, Aragonès, Marta Rovira, Gabriel Rufian, etc., etc., no votant-los a cap de les properes conteses electorals.

Pel que al Rufian, res que no s’hagi dit, és un constructe fet pel Junqueras i el Sergi Sol, per agradar a l’espanyolisme, que al món laboral no donaria més de si, resultant insultant que se li paguin més de 120.000 euros a l’any.

Aquest matí he sentit la notícia de que el Consell d’Europa ha publicat un dictamen pel qual una manifestació massiva i pacífica, fins i tot demanant la independència, no pot ser considerada delicte perquè està emparada per la llibertat d’expressió.
L’1-O va ser una manifestació on la única violència la va exercir espanya i lrs seves PN i GC, a més de la judicatura franquista.
També diu que els parlamentaris gaudeixen d’immunitat, especialment si són dels partits opositors.

Important dictamen de cara als judicis pendents a Europa

Pere Ruana
Pere Ruana
25.10.2022  ·  09:04

On és per mi el problema real?
Penso que un moviment que va reixir de baix a dalt amb aquesta taula farsa,el volen invertir i tornar a la política de sempre, menyspreant el mandat del poble i per això necessiten tota aquesta maquinària repressiva.

Joan López
Joan López
25.10.2022  ·  09:37

Politics mentiders,politics gracioss,politics venuts,politics botiflers, desprès es queixan que la gent els fotri xiulets,crits,etc. Son tots una colla d’amorals.
Aneu a cagar !!!

Aleix Gaus
Aleix Gaus
25.10.2022  ·  09:42

Mai hagut voluntat de reforma aquesta llei de sedicio és més de lo mateix comedia pura res de nou

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
25.10.2022  ·  09:43

És que després del que ens ha fet el govern espanyol, posar sobre la taula una posició seva sobre qualsevol tema; l´ únic que fa es descriure la nostra baixa maduresa.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
25.10.2022  ·  09:59

Reformant la sedició seguirem sotmesos a la Constitució espanyola.

El hipotètic canvi de la sedició ENS DEIXARÀ TANT SOTMESOS A ESPAÑA TAL COM ESTEM ARA.

Molts encara no saben on és el nostre enemic real i reial.

Berta Carulla
Berta Carulla
25.10.2022  ·  10:02

La taula de diàleg era l’objectiu en sí mateixa, no cal que s’hi parli de res, era una exigència d’Europa igual que els indults. El preu a pagar per haver-nos obert el cap amb les porres. Per això no hi ha resultats, perquè la taula ja és el resultat que es busca per a “desescalar el conflicte”: tu t’asseus a la taula i jo et dono els indults.
Ho va dir en Tardà al programa de la Nierga.

Però igual España va tancar Junqueras a la presó i aquest creia que anava de broma, España tornarà a trair ER perquè només la utilitza per a dividir el moviment.

Hem de seguir cridant que ER és independentista, amb entusiasme i efusivitat (en lloc d’estar-hi sempre enrabiats) perquè així serà la mateixa España que efectivament l’aixafarà. Aquest partit s’ha situat en la pitjor posició i exhibeixen amb irresponsabilitat una incompetència històrica.

Pere Subirana
Pere Subirana
25.10.2022  ·  10:09

El tema no es allo que ells fan. El tema es que fem nosaltres.

Antònia Mestre
Antònia Mestre
25.10.2022  ·  10:14

Pedro Sánchez allarga la decisió i l´acció per no fer res. Acabarà el mandat i res del que prometé!
Ja el votarà la tia Rita!

Miquel Cardús
Miquel Cardús
25.10.2022  ·  10:38

Al capdavall, el rerefons real de tot plegat és, doncs, la persistència del régim del 18 de juliol

Josep Maria Comas
Josep Maria Comas
25.10.2022  ·  10:47

Admetem el lawfare espanyol com animal de companyia???

Ni els ciutadans, ni el govern, ni els partits, ni les institucions, ni les associacions ho podem admetre. La llibertat d’expressió és fonament de la democràcia.

Jordi Alou
Jordi Alou
25.10.2022  ·  10:51

ERC no es pot emparar en la frase ara no toca. L’imperi Residual Castellà no afluixarà mai encara te poder esclavista. No pactarà per tant si que ara toca. S´ha d´actuar. La rebaixa de la sedició es la trampa típica de l´amo i no es pot acceptar. Eliminar la sedició ja.

Jordi Buïl
Jordi Buïl
25.10.2022  ·  11:09

El poble català està abandonat de la mà de Déu.

Té en contra l’Estat i la societat espanyoles, que el volen assimilar.

I té en contra les elits catalanes, migpartides entre els qui accepten l’assimilació neta i pelada empresa per l’Estat, si fa o no fa explícita, i els qui volen un encaix amb poc o molt de poder propi a Espanya encara que sigui a costa d’una assimilació lenta, indolora, del poble a la societat espanyola.

A Catalunya, l’independentisme —l’aspiració a la plena llibertat política— es troba només en el poble, de manera conscient o inconscient.

Però el poble no té dirigents. Tots els qui se’n diuen pertanyen o segueixen, implícitament o explícita, l’una o l’altra de les dues tendències de les elits.

És la meva opinió. Tant de bo m’equivoqui.

Enric Vilar
Enric Vilar
25.10.2022  ·  12:05

Clavat Sr M. Garrido.
Espanya es irreformable. Per això la independència es la unica solució. Això inclou zero sedició. Cas resolt.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
25.10.2022  ·  13:01

Sedició sense violència és un dret d’expressió i manifestació. Considerar-ho delicte és una forma més d’allargar la dictadura, per part dels hereus, incompatible amb una Europa democràtica.

Josep Marrasé
Josep Marrasé
25.10.2022  ·  13:02

El delicte de sedició existeix arreu? És un delicte que, vist amb ulls de legislador, té una finalitat de punició justa ? No ho sé, però si existeix en països molt i molt democràtics, sembla ser, a la pràctica, de molt poca aplicació. No vull referir res del criteri on jo pugui haver arribat en aquesta qüestió, no en soc coneixedor i, per tant, m’abstinc de formular qualsevol opinió personal. Només volia realçar el fet de no saber-ne res de casos en concret deguts al delicte de sedició.

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
25.10.2022  ·  13:14

Avui el Consell d’Europa conclou que “defensar pacíficament la independència d’un territori està emparat per la llibertat d’expressió” i mols tertulians i també ciutadans i inclús polítics sembla que tenen la mala consciència que l’1-O es va cometre un delicte, tan que es van entregar a la justícia. Aquest delicte sembla que es diu “sedició”.
“DEFENSAR PACÍFICAMENT LA INDEPENDÈNCIA D’UN TERRITORI ESTÀ EMPARAT PER LA LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ” S´ha de començar portant-ho al parlament de Catalunya ara mateix per a la seva ratificació.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
25.10.2022  ·  13:14

Els espanyols que facin el que vulguin amb el delicte de sedició,es problema d’ells,nosaltres no som espanyols,i per tant no ens ha d’amoniar.O es que sense el delicte de sedició,aconseguirem la independencia?.Oi que no?.Dons amoïnen-nos per el que el que nosaltres hauríem de fer,i no fem.

Daniel Mir
Daniel Mir
25.10.2022  ·  14:05

“… Pedro Sánchez ja ha mentit tant i d’una manera tan repetida” – i descarada, diria jo – “que creure-se’l tan sols pot ser un acte de fe”.

… de fe, d’esperança i de caritat, i sobretot… d’estupidesa.

En quant al concepte que ells tenen del delicte de sedició, i al que tant s’aferren, oposant-se als drets de lliure pensament, de expresió i de manifestació, pilars, no tant sols de la democràcia, sinó, en tant que atenten contra els DRETS HUMANS. Jo els fotria fora, no ja de la UE sinó de la humanitat. Tancats en un frenopàtic o en un zoològic, com a rara avis.

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
25.10.2022  ·  15:34

Iceta i Rufian, dos subjectes analfabets funcionals, representen el PSOE i ER, partits obsolets i gens democràtics.

Marià Armengol
Marià Armengol
25.10.2022  ·  16:04

El noi aquest, Rufián, em fà l’efecte que no fà ni per a ‘reponedor’ de supermercat. Que un partit el tingui com a ‘cap de cartell’ al congreso i que amés el presenti com a candidat a batlle d’una població es un insult als seus votants i, sobretot als ciutadans d’aquesta població: En qué els valoren per oferir-los com a ‘alcaldable’ aquesta ‘mercaderia averiada’.???
PS: Per cert, ERC, per completar ‘cartell’, tant al congreso com arreu, heu pensat en ‘Los Morancos’???… també son graciosets… trobo que fàn per vosaltres.

Gerard Palacín
Gerard Palacín
25.10.2022  ·  17:09

M’agradaria saber si el govern de Sánchez (amb la col·laboració d’Iceta), pot imaginar com pensem molts catalans (no m’atreveixo a posar percentatge).
En el judici del procés hi va haver prevaricació per part dels jutges. Van canviar el concepte -no reconegut en la pròpia llei, i van canviar els fets, emparats per informes falsos amb ganes, de la guàrdia civil, sobretot, i de les altres forces de l’ordre.
M’agradaria saber si pensen que la unitat de la pàtria -la seva- és un concepte indestructible, immodificable, que com a molt, només la dreta pot introduir algunes modificacions per beneficiar a un sector de la població. La independència, diguem-ho clar, per aquesta colla de ciutadans, és un delicte. I simplement per pensar-ho ens n’hauríem de confessar.
Davant aquest panorama, Pedro Sánchez surt amb un ciri trencat. Està prou bé del cap en Pedro?

Joan Benavent
Joan Benavent
25.10.2022  ·  17:25

En Pere Subirana té raó. El que ens hauria d’amoïnar no és pas què fan ells, sinó què fem nosaltres. Tampoc no perdem pas el temps fent-li publicitat de franc al personatge mediocre esmentat a l’inici i al final de l’editorial. Com que té un sou que no es mereix, com a mínim la ronda que la pagui el barrut aquest. A veure si espavilem perquè en massa ocasions semblem uns xitxarel.los.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
25.10.2022  ·  21:37

España no té cap problema ni amb la CUP, ni amb Junts i, per descomptat, amb ERC.

Espanya té un problema amb el poble català independentista, si aquest es manté fora de l’àmbit d’aquests partits polítics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any