Recuperen una quarantena de varietats antigues de blat a la Vall d’en Bas

  • Entre les varietats, n'hi ha dues de garrotxines que feia mig segle que no es conreaven · L’associació Molrem vol instal·lar un molí compartit entre pagesos i forners

VilaWeb
Tenen uns 45 metres quadrats dedicats a recuperar antigues varietats de blat (fotografia: ACN / Maria Garcia / Gerard Vilà).
22.05.2025 - 17:11
Actualització: 22.05.2025 - 19:00

L’associació Molrem ha recuperat una quarantena de varietats antigues de blat a la Vall d’en Bas (Garrotxa), entre les quals, el blat petit d’Olot i la cassanya d’Olot, dues varietats garrotxines que no es conreaven de feia cinquanta anys. La iniciativa forma part d’un projecte per a impulsar una infrastructura col·lectiva de transformació del cereal en farina ecològica. Ara mateix disposen d’un jardí botànic de 45 metres quadrats on experimenten amb aquestes varietats. El pas següent és aconseguir un local per a instal·lar-hi un molí que puguin compartir agricultors i flequers.

Blats antics, menys productius però més saludables

Les varietats modernes de blat, moltes de les quals modificades genèticament, són més productives i resistents a malalties, però menys saludables. Això ha fet que es deixessin de produir moltes varietats antigues. Amb tot, els flequers cada vegada demanen més farines elaborades amb aquestes llavors tradicionals.

El forner i president de Molrem, Emili Duran, diu que els blats moderns permeten d’obtenir més gra, però la qualitat baixa i la salut se’n ressenten. També ho denuncia Víctor Garcia, responsable de la plantació i membre de l’associació Triticatum, que alerta que el gluten de les varietats modernes és molt més agressiu i pot causar intoleràncies. En canvi, el pa fet amb blats antics, diu, “el nostre metabolisme el reconeix com a aliment, i per tant és més sa i nutritiu”.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Recuperar llavors i compartir coneixement

Garcia fa anys que treballa per recuperar varietats antigues. Ara col·labora amb Molrem i ha creat un espai de cultiu amb una quarantena de llavors tradicionals. Algunes provenen de pagesos de tot arreu de Catalunya i de més llocs, com el Banc de germoplasma de Madrid. Les dues varietats garrotxines són especialment rellevants per a la memòria agrària de la comarca.

Per a cada varietat, fan un seguiment de tres anys, en què recullen dades agronòmiques i descriptors morfològics. Això permet de saber quin tipus de terra necessita cada planta, si cal regar-les més o menys o quina resistència tenen a les malalties. A més, en fan proves de transformació: es mol el gra, se’n fa pa i es valora quin resultat dóna. Un cop obtinguda tota la informació, la comparteixen amb els membres de Molrem perquè cada pagès i forner pugui triar la varietat que li sigui més útil.

El projecte d’un molí col·lectiu

Molrem va néixer fa uns tres anys per iniciativa d’uns quants productors i flequers, amb l’objectiu de recuperar varietats de blat tradicionals. Ara volen fer un pas més: instal·lar un molí per a moldre la farina de manera col·lectiva.

Gràcies a la cooperativa la Garbiana de Tarroja de Segarra, ja han aconseguit un molí. Però encara no tenen local. Busquen un espai adequat a la Vall d’en Bas, amb bon accés i condicions logístiques que permetin de descarregar el gra i carregar la farina. “Costa molt trobar un lloc que ho compleixi tot”, admet Duran.

L’Ajuntament de la Vall d’en Bas dóna suport a la iniciativa. El batlle, Lluís Amat, la qualifica de “projecte global de transició agroecològica” i destaca la importància de la pagesia i la ramaderia en un context de crisi climàtica. “Ens ho hem de creure perquè, si no, al final, es farà tard”, adverteix.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor