Recuperem una de les receptes que s’inclouen en el llibre ‘El menjar de la família’ de Ferran Adrià (RBA, 2011). Es tracta de les sardines al sèsam amb amanida de pastanagues. Aquest era un dels plats que l’equip d’ElBulli menjava al llarg de l’any, amb Juli Soler al capdavant, abans de servir el menú degustació de temporada als comensals afortunats que dinaven o sopaven en el millor restaurant del món.

SARDINES AL SÈSAM AMB AMANIDA DE PASTANAGA

Ingredients:
(per a sis persones)

30 sardines mitjanes
Una cullerada i mitja de menta fresca picada
6 pastanagues
2 llimones
120 g de sèsam blanc
3 cullerades d’oli d’oliva
9 cullerades d’oli d’oliva per a l’amanida
sal
3 cullerades de mostassa de Dijon
3 cullerades de vinagre de Xerès

Juli Soler amb l'equip d'elBulli dinant.
Juli Soler amb l’equip d’elBulli dinant.

Elaboració:

1. Treure les escates sota un raig d’aigua. Amb l’ajuda d’unes tisores tallar els caps de les sardines.

2. Tallar la zona de la ventresca per eliminar els interiors de les sardines.

3. Arrebossar les sardines amb el sèsam blanc.

4. Pelar les pastanagues i pelar-les fines amb l’ajuda d’una mandolina.

5. Fer una vinagreta amb la mostassa, l’oli, el vinagre i la menta picada.

6. Posar les sardines al punt de sal i fregir-les en una paella antiadherent amb una mica d’oli. Han de quedar daurades. Acabar la cocció amb un raig de suc de llimona.

7. Amanir les làmines de pastanaga amb la vinagreta. Servir les sardines en un plat acompanyades de l’amanida.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb