‘Rebel·lar-se contra la injustícia no és un acte de llibertat; és un deure i una obligació’

Crònica de l'acte de campanya amb Anna Gabriel, Manuel Delgado, Juan Manuel Sánchez Gordillo i Benet Salellas a Terrassa

VilaWeb
Pere Cardús
17.09.2017 - 21:39
Actualització: 17.09.2017 - 23:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La CUP ha fet avui a migdia un gran acte de campanya a Terrassa, al Parc de Vallparadís. Milers de persones s’han aplegat per escoltar els discursos de l’antropòleg Manuel Delgado, els diputats Benet Salellas i Anna Gabriel i el batlle de Marinaleda (Andalusia), Juan Manuel Sánchez Gordillo, de defensa del referèndum del primer d’octubre i de la independència. Els breus parlaments d’una regidora de la CUP a Terrassa i una portaveu de l’assemblea local d’Arran han precedit aquestes intervencions.

Manuel Delgado intervé en l’acte de la CUP a Terrassa (Fotografia: P. C.).

Delgado ha dit que venia a substituir un company seu als Comunistes de Catalunya que no havia pogut venir: Ovidi Montllor. I ha explicat que EUiA havia decidit de donar suport al referèndum d’autodeterminació, però que ‘els dos putos batlles que tenim’ hi van en contra. ‘I això no pot ser! Això és caòtic. I és difícil d’entendre.’ I ha afegit: ‘S’ha desencadenat una energia social descomunal que cal transformar en energia històrica.’ Ha estat també molt directe quan ha dit que calia ser ‘molt idiota i molt imbècil’ per no veure l’oportunitat i aprofitar-la des de l’esquerra.

‘En un moment com aquest no podem triar. Les esquerres hem de ser on hem estat sempre. Aquesta és la nostra lluita. No pot ser que no hi siguem.’ Ha explicat que la ‘iaia’ que sortia a l’anunci que havia fet circular la CUP aquests últims dies segur que era del PSUC. ‘Podria ser jo explicant als meus néts la nostra lluita’, ha dit. Segons Delgado, ‘rebel·lar-se contra la injustícia no és un acte de llibertat; és un dret i una obligació’. Per a acabar, ha dit que n’havien parlat amb l’Ovidi, de tot això.

Benet Salellas, en la seva intervenció a Terrassa (Fotografia: P. C.).

El diputat Salellas ha denunciat la involució democràtica que aquests dies era més visible que mai. ‘Ens trobem defensant coses prèvies a la independència com el dret de llibertat d’expressió, el dret de reunió, el dret de manifestació, la llibertat d’impremta, el secret postal, la llibertat de participació política…’. La llista del diputat i advocat de Girona era interminable. ‘No és que el franquisme hagi tornat; és que no ha marxat mai’, ha denunciat.

Ttambé ha acusat els ‘suposats intel·lectuals del règim’ que critiquen el referèndum en un manifest de fer els ulls grossos i no denunciar les vint-i-cinc lleis aprovades pel parlament i suspeses pel Tribunal Constitucional. ‘Això és un frau democràtic que obliden els que denuncien el referèndum’, ha dit. Ha afegit que l’objectiu d’ara era democratitzar-ho tot. I ha explicat que això ho volien fer amb dues idees: la mobilització al carrer i l’escalf internacionalista dels pobles del món.

Anna Gabriel es dirigeix als assistents de l’acte de Terrassa (fotografia: P. C.).

Anna Gabriel ha fet una intervenció que ha fet vibrar els assistents, plena de referències a les lluites obreres i socials de la història de Terrassa, amb noms i cognoms, amb col·lectius organitzats, amb vagues als vapors i a les fàbriques de la ciutat de les xemeneies. Ha dit que totes aquestes lluites eren lluites de dignitat. També ha explicat que amb el referèndum es torpedinaria el règim del 78 perquè l’estat espanyol i les seves elits vivien dels pobles sense estat. I que era per això que no podien permetre’s la independència.

‘Hem vingut a desmuntar el règim del 78; hem vingut a defensar els drets i les llibertats; no hem vingut a fer partit’, ha dit. ‘El nostre objectiu és desbordar les lleis i els interessos dels “lobbies”.’ Gabriel ha fet una crida a afegir-se a la lluita pel poder popular. ‘L’1 d’octubre ha d’obrir la porta a decidir-ho tot i a canviar-ho tot’, ha acabat dient l’educadora social de Sallent.

El batlle de Marinaleda (Andalusia), Juan Manuel Sánchez Gordillo, parla a Terrassa (Fotografia: P. C.).

La intervenció més llarga i més esperada ha estat la del batlle de Marinaleda, Juan Manuel Sánchez Gordillo. Amb el seu habitual mocador palestí i la barba de marxista històric, Sánchez Gordillo ha engaltat un discurs efervescent que ha arrencat aplaudiments constants dels assistents. ‘Un dia em van demanar si era d’extrema esquerra. Els vaig respondre que no, que era d’extrema necessitat’, ha dit. ‘Una nació no és una paraula ni una legalitat. Una nació és el sentiment d’un poble. I les lleis no poden suprimir mai els sentiments dels pobles. Si alguna ho pretén cal eliminar-la i abolir-la’, ha afegit.

‘Quan defensem el referèndum de l’1 d’octubre defensem el dret de tots els pobles a la llibertat’, ha continuat. ‘Al contrari d’allò que ens volen fer creure alguns, nacionalisme i internacionalisme no són conceptes oposats. De fet, l’única manera de ser internacionalista és ser nacionalista. No hi ha ni llibertat ni sobirania, actualment. L’estat espanyol és l’ariet que roba la sobirania a Catalunya i a Andalusia. I els mercats i els poders econòmics encara són molt més lladres de la sobirania.’ En un discurs que ha lligat com un fet indestriable l’anticapitalisme i la lluita per la llibertat dels pobles, ha dit que l’única manera de lluitar contra el capitalisme era lluitar pel poder polític dels pobles.

‘La vostra llibertat és la nostra llibertat’, ha dit Sánchez Gordillo. ‘Vostès ara són la història i ens han de deixar una història de dignitat. Tinc la bandera catalana al pal de l’ajuntament des de la Diada. Per molta Guàrdia Civil que despleguin no podran aturar el dret de decidir del poble català.’ El batlle del Col·lectiu d’Unitat dels Treballadors (Bloc Andalús d’Esquerres) ha criticat durament els que diuen que són d’esquerres a Catalunya i no acompanyen de manera clara i determinada el referèndum d’autodeterminació: ‘Hi ha moments en què la neutralitat és complicitat. No entenc la gent que diu que és d’esquerres i que ara no és en aquesta lluita. Aquests a qui tremolen les mans i les cames han de saber que no s’hi valen tremolors de cames quan es tracta de defensar els drets i de lluitar contra el feixisme que ha ressuscitat a l’estat espanyol.’

L’assistència ha desbordat l’espai previst per a l’acte de Terrassa (Fotografia: P. C.).

L’acte ha acabat amb el públic alçat aplaudint el final de la intervenció de Sánchez Gordillo i amb la resta d’oradors acompanyant-lo a l’escenari alçant els punys. De fons, la cançó aquesta que diu que ‘ho tindrem tot i es parlarà de vida’. ‘Gent de mar, de rius i de muntanyes…’ cap a l’1 d’octubre recuperant la sobirania i la dignitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes