Mariano Rajoy ha comparegut aquesta tarda al congrés espanyol. En el discurs, ha presumit de la tasca feta per un govern en funcions durant un blocatge polític de més de tres-cents dies. Sap que serà investit gràcies a l’abstenció dels socialistes després del cop intern que hi ha hagut al PSOE. I, tot i la fragilitat parlamentària del govern en minoria que haurà de dirigir, ha dit que Espanya no parava de créixer, que les expectatives eren molt bones i que s’havia complert l’objectiu de dèficit, per bé que ahir Brussel·les el va avisar del contrari. A més, ha fet una crida als socialistes a permetre un govern estable, per més que no hi hagi pactes de legislatura. I ha dit que la seva primera obligació com a president seria defensar la unitat d’Espanya.

Rajoy ha dedicat pocs minuts a parlar de les relacions amb Catalunya, del ‘desafiament secessionista que alguns plantegen’. S’ha mostrat disposat a cercar formules ‘que acomodin millor la necessària solidaritat interterritorial’, però ha dit que qualsevol pas cap a ‘solucions que siguin més justes’ s’havien de cenyir al ‘respecte a la legalitat i als drets de tots els espanyols’. Sobre això ha dit: ‘L’únic poble sobirà és el de la totalitat dels espanyols. Ni govern ni corts no poden privar el poble espanyol del dret exclusiu a decidir sobre el seu futur i sobre el seu territori.’

Rajoy no ha anat més enllà d’oferir la negociació de la reforma del finançament autonòmic: un sistema que asseguri ‘la igualtat entre els espanyols’ i preservi la prestació dels serveis públics de contingències com els cicles electorals o les crisis econòmiques. Aquesta reforma, ha dit, no es pot fer al marge de les autonomies i per aquesta raó ha anunciat la convocatòria de la conferència de presidents al senat.

Ací podeu veure el discurs íntegre de Rajoy:

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb