El Racó d’Ademús avança tot sol cap a la segona fase del desconfinament

Els habitants de la comarca poden anar a Terol, però no poden anar a la resta del País Valencià ni a Conca

VilaWeb
Alexandre Solano
28.05.2020 - 20:59
Actualització: 28.05.2020 - 22:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Racó d’Ademús ha passat a la segona fase del desconfinament i, malgrat que encara no són permesos els desplaçaments entre províncies, illes o regions sanitàries, els veïns de la comarca sí que podran anar a la demarcació de Terol. La nova situació s’explica per l’acord al qual ha arribat la Generalitat amb el Ministeri de Sanitat espanyol, que equipara la posició de la comarca amb la d’altres enclavaments de l’estat, com el de Treviño, al qual s’apliquen les mateixes mesures de relaxació que el territori històric d’Àlaba, tot i que forma part de Burgos.

El Racó d’Ademús, que és un enclavament, separat geogràficament de la resta del País Valencià i envoltat de les demarcacions de Conca i Terol, rep ara el mateix tractament que la demarcació de Terol; és a dir, que la part més meridional de la Franja de Ponent. Així ho disposa el Butlletí Oficial de l’estat espanyol (BOE) publicat abans-d’ahir.

Els dos mil tres-cents seixanta-sis habitants de la comarca ara es poden moure per Terol, però no pas pel País Valencià, i tampoc per Conca. Fins ara, el Racó d’Ademús estava aïllat, tot i no haver tingut cap cas de la covid-19. Per això, en la primera fase ja hi va haver unes quantes veus, com la de Compromís, que demanaven que s’hi apliqués aquesta mesura de relaxació.

La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha justificat la decisió pel fet que la comarca té una densitat de població molt baixa i perquè els habitants han de desplaçar-se a altres llocs per atendre les seves necessitats.

Això fa que el Racó d’Ademús sigui el primer territori del País Valencià que passa a la segona fase, com les Illes i les regions sanitàries de l’Alt Pirineu i Aran, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

El departament sanitari del qual forma part, el d’Arnau de Vilanova-Llíria, es manté aquesta setmana en la primera fase, igual com la resta del País Valencià.

Vuit municipis principatins dividits en diferents fases

El Racó d’Ademús no és l’únic cas singular. Al país, hi trobem unes quantes situacions semblants, causades per les limitacions de mobilitat durant el desconfinament.

Al Principat, hi ha vuit municipis que han quedat dividits en diferents regions sanitàries. Els habitants de Sant Adrià del Besòs no poden travessar el riu Besòs perquè cada una de les lleres forma part d’una regió sanitària diferent, tal com ha confirmat el Departament de Salut a VilaWeb, tot i que ha remarcat que les condicions de mobilitat depenen de l’estat espanyol.

Passa igual amb Querol i Castellet i la Gornal, dividits tots dos entre el Camp de Tarragona i l’àmbit metropolità sud, de manera que dins un mateix municipi hi ha habitants que són en fases diferents; Cabrera d’Anoia i Piera estan dividits entre la Catalunya Central i l’àmbit metropolità sud, Odèn té una part del municipi a la Catalunya Central i una altra a l’Alt Pirineu, Castellbisbal es troba entre l’àmbit metropolità sud i el nord, i a les Llosses, la major part del municipi forma part de la regió de Girona i la localitat de la Farga de Bebié és inclosa a la Catalunya Central.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes