‘Rabin, l’últim dia’ obre avui el Festival de Cinema Jueu

  • També s'hi podrà veure el debut de l'actriu Natalie Partman com a directora

VilaWeb
Redacció
19.09.2016 - 22:00
Actualització: 20.09.2016 - 11:12

Explicar el darrer dia de vida del president d’Israel Yitzhak Rabin (1922-1995), assassinat fa vint-i-dos anys per un extremista ultranacionalista. Aquest és el propòsit del film Rabin, l’últim dia, dirigit pel director israelià Amos Gitai, que avui a les vuit del vespre obre el divuitè Festival de Cinema Jueu a la Filmoteca de Catalunya de Barcelona. El festival durarà dues setmanes i s’hi podran veure nou films, la majoria de l’any 2015.

https://vimeo.com/137818311

Rabin, l’últim dia és un film de ficció que inclou imatges d’arxiu. Reconstrueix les hores prèvies a la mort de Rabin, l’home que al costat del seu homòleg palestí, Iàsser Arafat, va lluitar enèrgicament per aconseguir la pau entre Israel i Palestina. El film serà presentat per Arnau Pons, Premio Nacional de Traducción 2015, i editor del llibre La nació i la mort, de la historiadora israeliana Idith Zertal, llibre cabdal que acaba amb una reflexió crítica i punyent sobre l’assassinat de Rabin.

També s’hi podrà veure el debut com a directora de l’actriu Natalie Partman, amb el film A Tale of Love and Darkness (2015), que relata la fundació i la història turbulenta de l’estat d’Israel. Es basa en les memòries homònimes de l’escriptor i activista polític israelià Amos Oz. La sessió comptarà amb la presentació a càrrec de la historiadora Fania Oz-Salzberg, filla d’Amos Oz.

 

La resta de films que s’hi podran veure són:

Munich72&Beyond. Documentari que explica el segrest i l’assassinat d’onze atletes israelians a mans de terroristes palestins durant els Jocs Olímpics de Munic 72. El film revela impressionants informacions inèdites sobre els tràgics esdeveniments.

 

Menazka. Documentari dirigit per Isaac Borojovich, d’origen polonès, que va viure l’horror nazi en tres guetos i sis camps de concentració, i fou alliberat del de Bergen-Belsen el 15 d’abril de 1945. Borojovich mateix serà present a la projecció de divendres.

L’orchestre de minuit. Film de Jérôme Cohen-Olivar sobre el retorn d’un jueu exiliat al Marroc, on recupera la història del seu pare, que era músic, i la seva banda.

Gett: el divorci de Viviane Amsalem. Els germans Ronit i Shlomi Elkabetz han fet una trilogia sobre l’emancipació de la dona a Israel. Aquest n’és el tercer film, que parla de la lluita d’una dona per divorciar-se del marit. A Israel els divorcis són legals si el marit hi consent.

El documentari Absent God tracta de la filosofia d’Emmanuel Lévinas, un dels pensadors més importants del segle XX. Serà presentat pel filòsof Xavier Antich.

Mr. Gaga. Documentari de Tomer Heymann sobre el procés creatiu, durant quatre dècades de carrera artística, del famós ballarí i coreògraf Ohad Naharin, director artístic de la Batsheva Dance Company d’Israel. Documentat minuciosament, el film presenta material d’arxiu abundant.

Let’s Go, film de Michael Verhoeven sobre la societat alemanya de la postguerra. Vençuda per l’aflicció en el funeral del seu pare el 1968, Laura contempla amb una mirada nova la decisió dels seus pares d’instal·lar-se a Alemanya després d’haver sobreviscut a l’Holocaust. Basat en la novel·la autobiogràfica de Laura Waco. El director Michael Verhoeven serà present a la projecció.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any