Fes-te subscriptor de VilaWeb

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros el mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n'hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots? Fes-te'n subscriptor ací.

Quan demà a les 12.30 el ple del Tribunal Constitucional espanyol es reuneixi per analitzar l’escrit de l’advocat de l’estat contra la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, s’haurà de guiar per allò que diu l’article 92 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional, que estableix els mecanismes que li permeten de fer complir les resolucions. L’article resol que, en cas d’incompliment, el TC pot demanar informació a les administracions i càrrecs públics sobre el suposat incompliment i establir un termini per a respondre obligatòriament.

Si un cop rebut l’informe o superat el termini considera que les resolucions es continuen incomplint, pot fer ús de quatre vies, també de manera simultània. Són: una multa de 3.000 a 30.000 euros, que pot reiterar mentre no es compleixi; la suspensió de funcions dels responsables de l’incompliment; demanar a l’estat espanyol que adopti mesures per a assegurar que es compleixen les resolucions, i finalment posar els fets en coneixement del Ministeri Fiscal perquè, si ho estima oportú, emprengui accions penals. L’executiu espanyol ha demanat al TC que opti per aquesta última via.

Segons fonts del TC, la finalitat de totes aquestes mesures ‘no és sancionar l’incompliment de les resolucions’, sinó coartar els càrrecs públics perquè s’abstinguin d’incomplir-les i, per tant, es dirigeixen només a aquells qui –com l’executiu espanyol sosté que ha fet Forcadell– ‘es resisteixin’ a fer cas d’allò que dictaminen.

Passos de les mesures coercitives
L’article 92 de la Llei del TC estableix que, a més de declarar la nul·litat de les resolucions que siguin contràries a les seves decisions, el TC pot especificar a qui correspon executar les seves decisions i les mesures necessàries per a fer-ne efectiu el compliment, com també resoldre les incidències ocasionades mentre s’executa.

Com passa en el cas de Forcadell, les parts també poden demanar al tribunal el compliment efectiu de les resolucions i proposar-li mesures per a fer-ho possible a través d’un incident d’execució.

A més, el TC pot demanar la col·laboració de qualsevol administració i poder públic, que ‘tenen l’obligació de prestar-la amb caràcter preferent i urgent’.

En aquest punt, en què es troba el cas, el TC pot demanar a ‘institucions, autoritats, treballadors públics o particulars’ que, en un termini indefinit que pot establir per a cada cas, l’informin sobre ‘les circumstàncies de l’incompliment’.

Si una vegada rebut l’informe o transcorregut el termini, el tribunal aprecia que les seves decisions continuen essent incomplertes de forma total o parcial, ja tindrà la facultat d’adoptar mesures de caràcter coercitiu.

Són quatre: la primera és una multa de 3.000 a 30.000 euros a les autoritats, treballadors públics o particulars que incompleixin les resolucions del tribunal. El TC té potestat per tornar a imposar la mateixa multa de manera reiterada ‘fins al compliment íntegre’ d’allò que demana.

La segona és la ‘suspensió en les seves funcions de les autoritats o treballadors públics de l’administració responsable de l’incompliment, durant el temps precís per a assegurar el compliment dels pronunciaments del tribunal’.

La tercera és una ‘execució substitutòria de les resolucions’. Per això, el tribunal pot requerir la col·laboració del govern espanyol ‘perquè en els termes que el tribunal mateix dictamini adopti les mesures necessàries per a assegurar el compliment de les resolucions’.

La quarta –que és la que el govern espanyol ha demanat al TC que executi– és ‘posar els fets en coneixement del Ministeri Fiscal perquè, si ho estima oportú, emprengui accions penals’.

Demà decidiran si, com diu el govern espanyol, aquest és el cas de la presidenta del parlament, Carme Forcadell, per a qui l’advocat de l’estat demana que s’obrin les portes de la via penal. L’escrit que ha registrat el govern espanyol sol·licita al TC que porti les actuacions de Forcadell a la fiscalia perquè aquesta presenti una querella penal.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.