Martí Guillem Sureda és el gerent del càmping Illa Mateua, situat a la costa de l’Escala. Guillem és qui va organitzar el xou de les maniobres militars de l’exèrcit espanyol i la Guàrdia Civil de divendres, un espectacle per a la clientela que va sorprendre els banyistes i que va indignar el govern municipal.

Guillem és regidor del PDEcat des de les eleccions municipals del 2015, però anteriorment s’havia presentat amb el PSC i havia format part d’ICV. Fins al 2003 anava a les tertúlies de Ràdio l’Escala com a representant de la formació ecosocialista. A les eleccions municipals del 2003, però, va canviar de partit i es va presentar a les llistes del PSC. Aleshores va decidir de continuar assistint a les tertúlies radiofòniques, però com a representant socialista.

Aquells comicis els va guanyar CiU. L’any 2005, a mitja legislatura, els convergents van oferir als socialistes d’entrar al govern. Hi van accedir. Guillem va plegar esgrimint ‘principis d’esquerres’ i es va enfrontar amb el cap de files del PSC, Estanis Puig, que va esdevenir batlle després de les eleccions del 2007.

Posteriorment, Guillem va sondar l’entorn d’ERC per a tornar-se a presentar a les municipals del 2011. Segons que ha pogut esbrinar VilaWeb, els republicans van rebutjar-lo a causa de la fama que s’havia guanyat al poble. Les mateixes fonts confirmen que, abans dels comicis del 2015, va circular el rumor que seria el cap de llista del PP. De fet, el dia 12 d’octubre va penjar una fotografia al seu Facebook amb el ministre de l’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz.

La sorpresa per als habitants de l’Escala va arribar quan es va saber que Guillem es presentaria amb CiU, partit que havia criticat anys abans. Des d’aleshores és regidor de l’antiga CDC, ara PDECat. La seva darrera pensada d’organitzar maniobres de l’exèrcit ha causat molt de malestar, però de moment el partit no n’ha volgut fer cap comentari.

El líder del PDECat a L’Escala, Robert Bosch, va refusar de valorar ‘activitats comercials d’empreses’, en referència al càmping, quan se li va demanar a través de Twitter si la notícia era certa. La poca contundència de la secció local dels demòcrates ha generat malestar entre la població.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb