Què farem d’aquí a mig any?

  • Els directors de compres i la Comissió Europea preveuen un futur molt negre. En canvi, la consultora Hays creu que d'aquí a sis mesos el 55% de companyies reprendran el ritme de facturació

Jordi Goula
06.05.2020 - 21:50
VilaWeb

Avui han vist la llum tres informes de tarannà molt diferent, i tots vénen de fonts solvents. El primer, corresponent al mes d’abril, prové dels directors de compres (índex PMI), amb unes opinions que fan tremolar; un altre ve de la Comissió Europea, amb un afegitó de l’Autoritat Fiscal (AIReF), en la mateixa línia que l’anterior; i el tercer m’arriba de la consultora de recursos humans Hays –una enquesta feta a final d’abril a més de 550 empreses–, en què s’apunta un bri d’optimisme, que en els moments caòtics en què ens trobem cal aprofitar i difondre, amb totes les precaucions, és clar.

Comencem pels directors de compres. Vénen a dir, tant a l’estat espanyol com a la zona euro, que ens trobem en els pitjors moments des que es fa l’índex, fins i tot per sota del 2009, tant en la indústria manufacturera com en els serveis. Si bé, tot s’ha de dir, els serveis sembla que ho tenen molt més malparat que no la indústria. Parlen de manca de comandes, internes i externes, i veuen davant uns mesos molt complicats. De totes maneres, una vegada llegides totes les parts, fins i tot amb les previsions negatives corresponents, penso com devien estar els directors de compres a l’hora d’omplir l’enquesta, confinats a casa seva, i amb l’empresa –si no era essencial– tancada. Amb un capteniment molt professional, és a dir, objectius i realistes com cal, però arrossegant els ànims per terra. Qui pensa a comprar quan hi ha l’economia gairebé totalment aturada? Sigui com sigui, cal prendre bona nota d’això que diuen i de la influència que té l’índex.

Deixeu-me retenir les paraules finals de l’anàlisi que fa l’economista en cap d’IHS Markit: ‘Afortunadament, ja que les corbes del coronavirus es van aplanant i els governs actuen per alleujar algunes restriccions del confinament, molts sectors haurien de començar a veure un augment de l’activitat i de la demanda. No obstant això, el procés serà molt gradual. […] Tot i que el ritme de declivi es pot atenuar els mesos vinents, no esperem pas veure indicis materials de recuperació fins a la segona meitat de l’any, i és probable que passin uns quants anys abans no es recuperi totalment l’activitat perduda a causa del brot del virus.’

Bé, això que diuen els directors de compres no difereix pas gaire de l’anàlisi amb quantificacions que aquest matí ha difós la Comissió Europea, en la direcció que ja sabem d’allò que han dit unes altres fonts. Potser l’AIReF ha estat més dura. De moment, Brussel·les ha advertit d’una recessió a diverses velocitats dins la zona euro i pronostica una caiguda molt forta de l’economia espanyola enguany. Les dades que ha donat són que el PIB espanyol baixarà d’un 9,4% el 2020 i creixerà d’un 7% el 2021, i que la taxa de desocupació arribarà al 18,9%. Malgrat la duresa, malauradament, no són cap novetat. Per una altra banda, l’Autoritat Fiscal alerta que el deute públic pot arribar al 124% del PIB –més amunt que no s’havia dit fins ara– i que caldrà un ajust com el de la dècada passada. Compte! Aquest advertiment de l’AIReF és molt preocupant –si bé no exempt de sentit comú–, perquè ja sabem quin pa s’hi dóna per aquí, a l’hora de fer retallades.

I deixo per al final l’enquesta de Hays. Segons les conclusions, resulta que un 55% de les companyies espera reprendre el mateix ritme de facturació d’abans de la crisi en un termini màxim de sis mesos. Concretament, el 43% preveu de recuperar-lo d’aquí a mig any i el 12% diu que la seva activitat no s’ha ressentit durant l’estat d’alarma.

I va més enllà, perquè d’aquest estudi també es desprèn que un 28% addicional preveu de recuperar la normalitat en un període de set mesos a un any, mentre que també hi ha un 18% d’empreses que creu que trigarà més d’un any a recuperar-la plenament. Això sí, el 56% de les empreses consultades confirma que, de moment, ha ajornat els plans d’inversió en obertures, llançament de productes o serveis, i expansions.

Quant a la contractació, no hi ha tant d’optimisme. L’enquesta reflecteix que el 20% d’empreses assegura que ja contracta i que ho continuarà fent gradualment fins a final d’any. Però el 18% només ho farà si tot torna a la normalitat, mentre que el 39% no espera pas fer contractes i el 23% encara no ho sap. Per sectors, els que més contractaran són el de tecnologies de la informació, l’industrial i el de ciències de la vida i farmàcia. A més, les empreses diuen que continuaran fent inversions als seus departaments, si bé amb diferències notables entre els uns i els altres. Els que en faran més els mesos vinents seran R + D, màrqueting i comunicació, vendes i enginyeria. Finances, logística i tecnologies de la informació mantenen la inversió. I compres, recursos humans i administració són els que més baixaran.

Vet aquí una enquesta innovadora, que penso cal prendre amb precaució abans de tenir la temptació d’extrapolar-ne la mostra, però que duu una alenada d’aire fresc en l’ambient enrarit que hem respirat aquests dos darrers mesos i, sobretot, en vista dels pronòstics catastrofistes dels mesos vinents, ara com ara majoritaris.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any