Una quarantena d’espais de lleure nocturn de Barcelona, compromesos a actuar contra les agressions sexuals

  • Els espais s'han adherit al protocol No Callarem i es comprometen a informar l'ajuntament en un màxim de trenta-sis hores si en detecten un cas

VilaWeb
Foto grupal amb la tinenta d'alcaldia Laura Pérez i representants de l'oci nocturn (fotografia: ACN/Blanca Blay)
Redacció / ACN
22.11.2022 - 14:54
Actualització: 22.11.2022 - 22:41

Una quarantena d’espais d’oci nocturn de Barcelona, com ara discoteques i festivals de música, s’han adherit al protocol “No Callem” per actuar contra agressions sexuals i assetjament. És un conveni que l’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa el 2018 com a prova pilot i que ara s’ha reactivat amb alguns canvis. Segons que ha explicat la tinenta de batllia de Drets Socials i Feminismes, Laura Pérez, una de les principals novetats és que a partir d’ara els espais hauran d’informar en un màxim de trenta-sis hores a l’ajuntament si detecten un cas, sobretot els més greus. S’han adherit al protocol vint-i-cinc sales, entre les quals Razzmatazz, Sidecar, Sala Apolo, Luz de Gas, Arena o Plataforma. També hi ha vuit festivals de música, com ara el Primavera Sound, el Sónar o el Cruïlla, i sis equipaments que acullen concerts com per exemple el Palau Sant Jordi o el Parc del Fòrum.

Els espais han acordat, entre més qüestions, millorar el seguiment i la coordinació dels casos, especialment els més greus. Això implica revisar i comprovar la informació dels que es denunciïn a partir de les xarxes socials i que impliquin espais adherits, atendre les trucades de les víctimes per informar-les i assessorar-les o recollir setmanalment les dades dels casos reportats per les sales i festivals.

Un altre punt del protocol és la de fer formació al personal de sala, com ara els cambrers i els agents de seguretat privada. El nou conveni implica millores en la formació dels responsables i personal pel que fa a l’activació del protocol i les atencions dels casos d’agressió. Les sales i els festivals també es comprometen a evitar mesures específiques al control d’accés a la sala que poden ser sexistes, com usar criteris discriminatoris d’accés, per exemple, preus diferenciats segons el sexe o bonificacions de begudes només per a les noies, i evitar d’establir codis de vestimenta diferenciats per raó de sexe. També, limitar l’accés a la sala a les persones que s’observi que tenen actituds i comportaments assetjadors o irrespectuosos ja fora del local. A més, cada local haurà d’avaluar les seves zones fosques o amagades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any