Quaranta pobles de la Catalunya del nord i la de sud es reuneixen a Bàscara

  • L'objectiu és "esborrar la frontera mental i treballar en projectes comuns" per establir una relació fluida

VilaWeb
Redacció / ACN
19.05.2024 - 01:05
Actualització: 19.05.2024 - 12:41

Batlles i regidors d’una quarantena de pobles catalans de banda i banda del Pirineu s’han aplegat a Bàscara (Alt Empordà) en la segona trobada de municipis sense fronteres. Organitzada per l’associació cultural Angelets de la Terra, té l’objectiu de teixir vincles entre la Catalunya del nord i la del sud i mantenir la relació, “potenciada amb el procés independentista”, a llarg termini.

El president d’Angelets de la Terra, Ramon Faura, ha explicat: “Hi ha un problema de desconeixement del nord amb el sud.” I ha afegit que aquestes trobades pretenen esmenar aquesta situació. “Hem d’esborrar la frontera mental i treballar en projectes comuns”, ha dit.

L’acte ha començat amb la inauguració de l’exposició fotogràfica itinerant sobre el procés d’autodeterminació de Catalunya. Paral·lelament, els representants de cada ajuntament han signat la carta comuna dels municipis catalans, en què s’acorden deu punts en favor d’augmentar la relació a banda i banda del Pirineu, a més de promoure la llengua i la cultura catalanes.

“Tenim un problema de desconeixement del nord amb el sud i del sud amb el nord”, ha dit Faura. “Malgrat trenta anys de subvencions europees per desenvolupar relacions transfrontereres, s’han fet poques coses”, ha criticat. “Les trobades han de ser catalano-catalanes i no franco-espanyoles i cal esborrar les fronteres mentals, físiques i lingüístiques, que s’imposen des dels estats.”

“L’objectiu és crear un espai comú i pensem que hem de començar amb els municipis, que són els més propers a la gent”, ha afegit. Amb aquest propòsit, en les trobades de municipis sense fronteres s’organitzen reunions ràpides entre batlles o regidors de pobles que tinguin aspectes compartits, tant si és per volum de població com per objectius similars, perquè es coneguin. “És important de començar a crear una amistat, i després pensar projectes contrets”, ha explicat Faura. “Tots hi tenim molt a guanyar; des del nord portem coses positives al sud i al revés.”

Els Angelets de la Terra diuen: “Malgrat la gran ona de solidaritat de la Catalunya Nord després del Primer d’Octubre de 2017, molt pocs municipis catalans mantenen intercanvis regulars […]. Estem curant les ferides de la història, que ens ha separat des de fa 365 anys.” I afegeix: “Ara el procés independentista ens ha tornat a ajuntar i ho hem de mantenir a llarg termini.”

La trobada a Bàscara ha acabat pels volts de les tres del migdia amb un parell de concerts al pati de l’ajuntament. El primer l’ha ofert Maxime Cayuela (participant de Catalunya Nord al programa The Voice), que ha anat seguit del de Joan Ortiz (guanyador del Concurs de la Cançó Catalana a Catalunya Nord als anys vuitanta).

Angelets de la Terra és una associació cultural fundada el 2001 al Rosselló i que pren el nom dels pagesos del comtat d’aquesta comarca que van aixecar-se contra l’ocupació francesa de Catalunya Nord. L’entitat impulsa trobades entre municipis de banda i banda del Pirineu, després d’una enquesta feta fa dos anys entre 115 poblacions de la Catalunya Nord que revelava la voluntat de generalitzar els intercanvis amb la resta de Catalunya. En concret, segons dades de l’entitat, el 72,7% van respondre sí a la pregunta: “Voleu organitzar esdeveniments per a facilitar les trobades entre els electes del nord i del sud de Catalunya?”

La primera reunió es va fer a Sant Cebrià de Rosselló el desembre de l’any passat. Ara n’hi ha dues més de programades: la primera a Tuïr (Rosselló), a l’octubre, i la següent a Olot (Garrotxa), la primavera de l’any que ve.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any