Quaranta anys de la Bressola, quaranta anys de recuperació del català

  • La directora, Eva Bertrana, diu que cal construir més escoles perquè en el futur hi hagi nous catalanoparlants

VilaWeb
Enric Arqués
14.01.2016 - 22:00
Actualització: 15.01.2016 - 09:57

Ara fa quaranta anys que es va obrir a Perpinyà la primera escola d’immersió en català de la Bressola. Enguany té un miler d’alumnes. Amb el temps ha esdevingut una xarxa de centres educatius essencials per a la preservació del català a Catalunya Nord.

Per recordar aquest quarantè aniversari, VilaWeb ha parlat amb la directora de la Bressola, Eva Bertrana, que valora la feina feta durant aquests anys i assenyala els objectius de l’escola. D’entrada, diu que la Bressola ha passat de ser una escola ‘portada i dirigida per quatre il·luminats amb un projecte que a l’inici semblava que havia d’aguantar poc temps’ a ser considerada ‘una escola de valor’.

Destaca que és molt benvista per la qualitat de l’ensenyament que s’hi fa i que, sobretot, s’ha convertit en un motor de la recuperació de la llengua catalana a les comarques del nord. Tot i això, adverteix de l’estat del català a Catalunya Nord: ‘El nombre de parlants de català disminueix, malgrat l’existència de les bressoles.’

I què pot fer aquesta escola per capgirar la dinàmica negativa? Bertrana considera que les escoles ‘encara no generen prou nous parlants’ per compensar la pèrdua general, tot i que destaca el paper clau de la Bressola en l’augment del prestigi de la llengua i del fet ser de català.

‘El català ja no és la llengua de l’avi, la llengua del pagès. El català és una llengua moderna, és una llengua d’escola, una llengua que s’escriu, una llengua que forma alumnes i tan legítima com la francesa, tot i que amb molt menys reconeixement’, afegeix.

L’objectiu principal, fer ‘més i més escoles’
L’objectiu per als anys vinents és fer noves escoles. La directora de la Bressola hi insisteix: ‘És el nostre deure i ha de ser la nostra missió per a arribar a inscriure el màxim nombre de nens i nenes a l’escola catalana.’

Bertrana recorda que les escoles són l’únic mitjà que hi ha avui per produir nous parlants. Un objectiu que es troba frenat, diu, per les dificultats financeres que impedeixen fer noves classes. ‘Tot i això, hi ha en perspectiva l’obertura d’un parell de centres més si prosperen les negociacions amb diversos ajuntaments de la Catalunya Nord’, assegura.

Comptat i debatut, les xifres diuen que aquests darrers anys la Bressola ha crescut. En tres anys s’ha passat de tenir 700 alumnes als 987 que omplen les escoles actualment. La directora assegura que a partir del setembre ja hauran superat el miler d’alumnes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor