Quant ens costaran, enguany, els llums de Nadal?

Tot i l'elevat preu de la llum, els municipis del país no han escatimat a l'hora d'instal·lar l'enllumenat nadalenc

VilaWeb
Blai Avià i Nóvoa
23.11.2021 - 20:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’enfilada inclement del preu de la llum ha estat un dels pilars centrals de l’actualitat mediàtica, política i social d’aquests darrers mesos. No és difícil d’entendre per què: el mes passat, el cost del MWh a l’estat espanyol s’enfilà a la xifra estratosfèrica de 212,29 euros, un creixement d’un 41% respecte del mes de setembre, de 150,15 euros. El greuge comparatiu és encara més gran si s’agafa de referència l’octubre de l’any passat, en què no superà els 35,56 euros: en tan sols dotze mesos, l’augment ha estat d’un inversemblant 497%.

Per això, enguany, la tradicional encesa dels llums nadalencs és contemplada per molts ciutadans amb una recança inusual. L’admiració, sentiment habitual tot contemplant l’esclat lumínic del país amb motiu de les festes, deixarà pas aquest Nadal a un sentiment d’una mena diferent: la suspicàcia. Perquè, amb la factura de la llum pels núvols, costa de no demanar-se: “Quant ens costarà, tot això?

L’enllumenat nadalenc, més car que mai

La resposta, tal com molts ben segur que temen, no és una altra que: “Més que mai.” Per més que el preu de la llum s’hagi enfilat, els municipis del país no han escatimat a l’hora d’instal·lar l’enllumenat nadalenc.

És el cas de Barcelona, que l’encendrà avui al vespre, justament un mes abans de la nit de Nadal. La ciutat ha augmentat el pressupost dedicat als llums de Nadal d’un 32%, passant dels 1.622.000 euros de l’any 2020 als 2.148.500 d’enguany, cosa que representa un rècord històric d’inversió. S’hi il·luminaran 100,5 quilòmetres de carrers, una xifra si fa no fa equivalent a la de l’any passat, però de 36 quilòmetres més que no pas fa una dècada. L’Ajuntament de Barcelona no ha defugit la grandiloqüència, de fet, Jaume Collboni mateix, primer tinent de batlle, va gallejar la setmana passada que, enguany, els llums de Barcelona serien més i millors.

A Palma, que també encendrà l’enllumenat avui al vespre, la posició de l’ajuntament no ha estat gaire diferent. La ciutat ha fet créixer el pressupost dedicat als llums d’un 20%, dels 822.000 euros de l’any passat als 983.000 d’enguany. De la mateixa manera que a Barcelona, és el pressupost en il·luminació nadalenca més elevat de la història del municipi; en termes relatius, la inversió a Palma és encara més gran que no la de Barcelona. Tanmateix, l’ajuntament no s’ha mostrat gaire preocupat per un possible sobrecost originat per l’augment del preu de la llum. Quan li ho han demanat, la regidora d’Infrastructura i Accessibilitat, Angélica Pastor, ha respost que les bombetes instal·lades eren de baix consum, i que imaginaven que no hi hauria més repercussió. Ara, no ha volgut descartar del tot la possibilitat, i ha afegit: “Ho veurem quan arribi la factura.”

Sí que ha estat més prudent l’Ajuntament de València, que enguany destinarà 360.000 euros a la il·luminació de Nadal. Això representa un augment del 119% en relació amb el pressupost del 2020, però la inversió resta lluny de les xifres de Barcelona o Palma. El regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, ha reafirmat aquesta relativa frugalitat tot dient a 7 TeleValencia que la capital del Túria no seria Vigo –la ciutat gallega és cèlebre pel gran desplegament lumínic de què el batlle, Abel Caballero, fa gala cada Nadal. Les autoritats de València no s’han pronunciat sobre un possible sobrecost arran del preu de la llum.

La sensació per tot el país, segons que sembla, és que, tal com ha resumit recentment Collboni, aquest és el primer Nadal postpandèmia. L’objectiu principal dels consistoris de cara a les festes és d’afavorir la recuperació del teixit comercial local, que el Nadal passat va rebre l’impacte de les restriccions pandèmiques. Com a estimulant indispensable del consum nadalenc, sembla que la il·luminació festiva serà enguany més gran que mai. Ni tan sols el preu excepcional de la llum en frenarà el desplegament, que també es preveu excepcional.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes